25. LISTOPADA

Treće izdanje BregFesta u Laubu donosi i veliku premijeru ovogodišnjeg Mladog Međimurja

Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
Foto: Ante Gudelj
11.10.2024.
u 17:00
Mlada vina koja se proizvode u sklopu projekta na festivalu će predstaviti deset vinarija, među kojima su Cmrečnjak, Jakopić, Horvat, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kovač, Kunčić, Novak, Preiner i Štampar
Pogledaj originalni članak

Mlada vina u međimurskim su vinskim podrumima korak do buteljiranja, a publici će premijerno biti predstavljena u sklopu 3. BregFesta, festivala vina Bregovite Hrvatske, koji će se 25. listopada održati u zagrebačkoj Laubi. Projekt Mlado Međimurje osmislili su međimurski vinari nadahnuti mladim vinima kakva se proizvode u Sloveniji i Austriji, te svjesni rastuće popularnosti vina koja se buteljiraju već dva do tri mjeseca nakon berbe i kojima se nazdravlja na Martinje. Ideja se, potvrđuju Međimurci, pokazala dobrom. Svojom proizvodnjom prate rast potražnje kupaca za vinom koje se u samo dva mjeseca iz mutnog mošta preobražava u pitki užitak.

– Gledajući naše susjede Slovence i Austrijance odlučili smo svoj rizvanac, silvanac zeleni, bijeli i sivi pinot, pa čak i graševinu staviti u bocu pod imenom Mlado Međimurje. Naša su mlada vina lagana, svježa i lepršava. Sretni smo što se u javnosti razbijaju predrasude prema mladom vinu. Za njegovu proizvodnju koristimo strogo birano grožđe kako bi vina već u listopadu mogla biti spremna za tržište – kazao je Robert Horvat, predsjednik društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i vinar vinarije Vina Horvat.

VEZANI ČLANCI: 

Na tržište uskoro izlazi sedma generacija vina Mladog Međimurja, a najdužu tradiciju proizvodnje mladih vina u Međimurju ima vinarija Cmrečnjak.

– Mi smo prvo mlado vino pod oznakom "Mlado" deklarirali 2006. Međimurska su mlada vina iz godine u godinu sve traženija, a taj rast potražnje prati i rast proizvodnje. I tu se želimo ugledati na Austrijance. Neke vinarije iz Južne Štajerske koje mlado vino proizvode već desetljećima, čak 40 posto svojeg vina prodaju kao mlado – objasnio je Marko Cmrečnjak. 

Međimurska se mlada vina naslanjaju na svjetske trendove ispijanja pitkih vina s niskim postotkom alkohola. – Mlado vino vole svi, i mladi i oni stariji. Ono što primjećujemo, jest da su se stariji ljudi navikli na zrela vina, a da su mladi otvoreniji za nove okuse. Oni vole probati nešto novo i drugačije. Ono po čemu su mlada vina posebna, jest to što ona prva otkrivaju kakva je bila berba. Istodobno ona nagovješćuju što bismo mogli očekivati od vina koja će još mjesecima dozrijevati – rekao je David Štampar iz vinarije Štampar.

VEZANI ČLANCI: 

Veći dio međimurskih vinara svoje mlado vino proda do Nove godine, a oni koji proizvode veće količine, do veljače. Mlado vino pronašlo je svoje mjesto u gastronomiji, no idealno je i za ležerna druženja uz sitne zalogaje.

– Mlado vino savršeno se sljubljuje s laganim sirevima, bijelim mesom i tjesteninom, a gurmani vole i njegov spoj s čvarcima te drugim delikatesnim proizvodima iz ovog dijela zemlje. Od onoga što je na stolu, zapravo je važnije tko je uz stol. Dobro vino uvijek ide uz dobro društvo – ustvrdio je Filip Jakopić iz vinarije Jakopić i restorana Terbotz. Mlada vina koja se proizvode u sklopu projekta Mlado Međimurje, na skorašnjem će BregFestu predstaviti deset vinarija, među kojima su Cmrečnjak, Jakopić, Horvat, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kovač, Kunčić, Novak, Preiner i Štampar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.