BESPLATNO U DOKUKUNU KIC

Rođendan mreže KineDok uz projekciju filma o skejtbordanju, autoritarizmu i potrazi za slobodom

Rođendan mreže KineDok
KINEDOK
11.10.2024.
u 15:00

Film je osvojio nagradu Češki lav za najbolji češki dokumentarac te je, među ostalim, bio prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima

KineDok, mreža za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova u četvrtak će obilježiti jubilarnih deset godina postojanja i tim povodom na šest lokacija u šest zemalja prikazati dokumentarni film King Skate. U Hrvatskoj će se projekcija filma održati u Dokukinu KIC, u četvrtak  s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. Spomenuti dokumentar ac jedan je od najomiljenijih filmova KineDok publike.King Skate prvi je dugometražni dokumentarni film redatelja Šimona Šafráneka, a govori o razvoju kulture skejtbordanja u socijalističkoj Čehoslovačkoj, nudeći životan i melankoličan prikaz potrage za slobodom u društvu koje guši autoritarni režim.

Jedinstvene arhivske snimke prati pankerski soundtrack i uvodi nas u priču o legendarnim majstorima skejta – Ivanu Zobáku Pelikánu, Petru Formanui Luděku Váša – te njihovoj beskonačnoj vožnji kroz sive dane normalizacije. Film je osvojio nagradu Češki lav za najbolji češki dokumentarac te je, među ostalim, bio prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. KineDok je projekt koji je započeo 2014. kao ideja kreativne distribucije europskih autorskih dokumentaraca prerastao je u mrežu koja okuplja više od 200 alternativnih prikazivačkih lokacija u šest partnerskih zemalja.

Svake godine izbor najboljih dokumentarnih ostvarenja iz Hrvatske, Češke, Rumunjske, Slovačke, Gruzije, Mađarske i gostujućih zemalja prikazuje se na različitim lokacijama, kao što su društveni centri, galerije, kafići, parkovi, šume, dvorišta klubova, trgovi, te knjižnice i škole. Koordinator projekta je Institut dokumentarnog filma (IDF),a Restart je kao hrvatski partner uključen u projekt od samog početka.

VEZANI ČLANCI:


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije