Što vam je sve potrebno za čišćenje vašeg ljubimca od snijega i leda

Ako ne očistite snijeg s auta, prijeti kazna od 1000 kuna

snijeg
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
21.12.2009.
u 11:11

Ako snijeg ne pada, a vi se vozite automobilom neočišćenim od snijega, policija vam bez problema može odrediti kaznu

Prošloga su tjedna, nakon iznadprosječno tople kasne jeseni, stigli pravi zimski dani. Mnoge je vozače iznenadila zima sredinom prosinca pa su kod vulkanizera bile velike gužve.

Osim hitne pripreme automobila za zimske uvjete na cesti, ne smijete zaboraviti kupiti sredstva koja vam olakšavaju korištenje limenog ljubimca kada je temperatura ispod ništice. Nije nimalo ugodno u studeno jutro automobil pronaći potpuno pokriven snijegom i ledom te ustanoviti da nemate metlicu za čišćenje snijega i strugalicu za led.

Teško dokazivo
Automobil svakako treba očistiti od snijega, pogotovo treba s krova odstraniti snijeg jer je opasan za vas (kod kočenja pada na vjetrobransko staklo) i za druge vozače (pada iza vašeg vozila), ali i kažnjivo je voziti se sa zaleđenim staklima i debelim slojem snijega na automobilu. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zabranjeno je na cestu nanositi tvari koje mogu ometati promet i ugroziti sigurnost prometa. Često se na našim cestama mogu vidjeti automobili čiji vozači nisu očistili snijeg s krova, koji se rasprši i smeta vozačima iza njih. Posebno su opasna neočišćena teretna vozila.

Kazna za taj prekršaj iznosi 1000 kuna, ali kako su nam objasnili u policiji, dok snijeg pada, teško se može dokazati da netko nije očistio snijeg sa svojega vozila pa se prekršitelji najčešće u takvim situacijama “prošvercaju” bez kazne.

Ali, ako snijeg ne pada, a vozilo nije od njega očišćeno, zbog čega bi moglo ometati druge vozače, prepreke za kažnjavanje nema.

Zaleđena brava
Ne zaboravite kupiti ni tekućinu za odleđivanje stakla, koja je nužna ako se staklo zaledi jer bi se struganjem moglo oštetiti staklo.

Uza se, ako nemate automobil na daljinsko zaključavanje, svakako morate imati i sprej za odleđivanje bravice, kojim ćete vrlo brzo riješiti problem njezina zaleđivanja te ga nipošto nemojte zaboraviti u automobilu. Preventivno možete bravice poprskati sredstvom za odmašćivanje, popularnim sprejem WD-40.

Ključne riječi

Komentara 16

MA
magic1960
15:16 21.12.2009.

Ti ispod mene, ostani tamo, uključi se na neki bosanski forum (možete pisati i kredom po ploči) i steriliziraj se.

DU
Deleted user
16:25 21.12.2009.

Kazne bi trebale ici u dva smijera. Oni koji su zaduzeni za ciscenje cesta morli bi biti pod istim zakonom.

MM
Mladen Miletić
15:03 21.12.2009.

Ako ne očistite snijeg s auta, prijeti kazna od 1000 kuna, dobro je da ne živimo više u toj pljačkaškoj Yugoslkaviji koja je gledala samo da naškodi i upropasti HRVATE sa nekim Haračima te im OTELA Biožičnicu, i uvodu drakonskeske bolesne kazne sa kojima se ni zčločince nije kažnjavalo ! Pozdrav iz sigurne BOSNE !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije