Električni koncept

Audijev poslovni karavan na struju s dosegom od 700 km

24.03.2022.
u 12:10

Audi je predstavio A6 Avant e-tron concept, vrlo atraktivan i tehnološki napredan petmetarski karavan s 475 KS i 800 Nm te baterijom od 100 kWh

Poslovni karavani su u državama poput Njemačke vrlo popularni, mnogo popularniji nego kod nas gdje su velike limuzine traženije od karavanskih inačica. No, oni koji su spoznali prednosti karavanske forme cijene prostranost i funkcionalnost takvih automobila. Audi je prethodnika A6, model 100, predstavio još 1977. i od tada svi njihovi karavani nose dodatak Avant (od Avangarde).

Sada je prvi put Audi predstavio električni Avant, još uvijek konceptni A6 Avant e-tron, no to je prototip koji je zapravo vrlo blizu serijske proizvodnje i ubrzo će se moći i kupiti.

To je omogućeno novom premium platformom za električna vozila (Premium Platform Electric, PPE) na kojoj je nastao A6 e-tron Avant, a Audi ju je razvio zajedno s Porscheom. Prva Audijeva serijska vozila temeljena na PPE platformi postupno će se predstavljati od 2023. godine, a planiraju se - osim serije A6 - i drugi predstavnici B, C i D segmenta. Tako uz već predstavljeni A6 Sportback e-tron koncept Audi pokazuje da struja nije rezervirana samo za SUV i sportska vozila, već i za limuzine i karavane svih segmenata.

Karoserija dužine 496 centimetara, širine 196 cm i visine 144 cm pozicionirana je u višu klasu vozila. Njegova linija nastavak je konsekventnog daljnjeg usavršavanja aktualnog Audijeva dizajnerskog jezika. Značajni elementi kao što su zatvorena singleframe rešetka i kontinuirana traka svjetala na stražnjem dijelu naglašavaju srodnost s drugim Audi modelima na električni pogon u floti e-tron.

Veliki adut A6 Avant e-trona svakako je njegov doseg s jednim punjenjem baterija do 700 kilometara (ovisno o izvedbi) i mogućnost snage punjenja od 270 kW, čime je omogućeno ultrabrzo punjenje. Primjerice, zahvaljujući sustavu od 800 V i snazi punjenja do 270 kW energija se na brzoj punionici može u samo 10 minuta prenijeti u vozilo za dionicu od oko 300 km. A za manje od 25 minuta stanje napunjenosti baterije od 100 kWh u Audi A6 Avant e-tron conceptu može se povećati s pet na 80%. To bi trebalo umiriti poslovnjake koji prevaljuju mnogo kilometara, a žele električnu komfornu krstaricu za duža putovanja.

Dimenzije Audija A6 Avant e-tron concept jasno ga svrstavaju u predstavnika gornjeg segmenta vozila - s dužinom od 4,96 metara odgovara aktualnim predstavnicima serija Audi A6 i A7.

Vrhunska aerodinamika s otporom zraka od samo 0,24 jamči smanjenu potrošnju energije, a time i povećanje dosega. A6 e-tron Avant dolazit će uz stražnji ili quattro pogon te uz više verzija snage, a najsnažniji predstavnici serijskog niza - uz 350 kW (475 KS) i okretni moment od 800 Nm - sprintat će od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Tehnologija digitalnih Matrix LED svjetala i digitalnih OLED svjetala omogućuje postizanje maksimalne jačine osvjetljenja. Vrlo zanimljiva značajka Matrix svjetala jest video projekcija na zid, kao u kino-dvorani. Ako ga, primjerice, parkirate tijekom pauze za punjenje ispred zida, vozač i putnici mogu svoje vrijeme utrošiti igranjem video-igrice koja se projicira na zidu.

Umjesto na malom ekranu u kokpitu, virtualni krajolici igrice tako se projiciraju na zid u velikom formatu. Povrh toga, uz pomoć inteligentnog umrežavanja u vozilu, vizualnim signalima pruža informacije drugim sudionicima u prometu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije