Računala

Dell na kondenzatoru tipkovnice profućkao sav ugled marke!

Dell kameni logo
Flickr CC
03.07.2010.
u 21:18

Tvrtka je u tri godine prodala 11,8 milijuna PC-a s dijelom za koji je znala da će ih se 97 posto pokvariti, kvarove zataškavali i krivili kupce!

Netko mora da je želio uništiti Dell. Veliki Dell koji je dokazao da kvalitetna računala ne moraju biti besramno skupa, sada doživljava fijasko zbog kojega bi mogla propasti i sama tvrtka, a i ne propadne li, marka će u percepciji kupaca biti zauvijek zaprljana. Prodali su gotovo 12 milijuna računala svjesni da je u njih ugrađena loša komponenta, a pritom su još i lagali!

 

Uostalom, kvalitetom i poštenjem je zračio i njegov utemeljitelj Michael Dell, običan čovjek u jeftinom odijelu s loše odabranom kravatom koji je kao 19-godišnjak izumio izravnu prodaju takvih računala čiji je dugoročni forte bila naprednost i kvaliteta kojima cijena nije besramno visoka. Prošloga utorka je, međutim, Ashlee Vance u New York Timesu objavio neovjereni sudski dokument s Okružnoga suda u Sjevernoj Carolini o parničkom podnesku u kojemu se tvrdi da je Dell od svibnja 2003. do srpnja 2005. na tržište plasirao 11,8 milijuna računala iz serije OptiPlex tvrtkama i preprodavačima poput WallMarta i Wells Fargoa. Svima su na matičnim pločama bili ugrađeni problematični kondenzatori (kondenzatori!) što ih je proizvela tvrtka Nichicon, a Dell ih je ugrađivao u tipkovnice (tipkovnice!).

 

Znali su. Sudski dokument citira uputu prodavačima, u kojoj stoji da "kupcima na to ne skreću pozornost proaktivno". Štoviše, interni Dellov dokument je tvrdio da će ih se u sljedeće tri godine pokvariti čak 97 posto! Ipak su ih ugrađivali, šutjeli i prodavali gotovo tri godine

Otkriće da im se računala kvare zbog jednog istog bezveznog sastavnog dijela nagnalo je tvrtku AIT, koja udomljuje tuđe web stranice, da 1. listopada 2007. sudski zatraže 75 tisuća dolara odštete, te kaznu za kršenje ugovora, prijevaru i obmanjivačku poslovnu praksu.

 

U trećoj četvrtini poslovne 2006. godine Dell dioničarima prikazuje razočarajući poslovni rezultat jer su već tada izdvojili 442 milijuna dolara za troškove reklamacija upravo tih kondenzatora na stolnim računalima OptiPlex, otkaze i otpisivanje uskladištene robe. Toga rujna samo na ime kazni koje je utjeralo javno tužiteljstvo u New Yorku za prijevarno i obmanjujuće poslovanje nagodili se da isplate 4 milijuna dolara. Ovdje se radilo i o visokim ratama kredita, iako je tvrtka reklamirala povoljno financiranje, te neisplatu reklamiranih rabata, neizvršavanje obveza iz jamstvenog roka te tehničke potpore koja nije odgovarala onome kako ju je tvrtka reklamirala.

U Dell je zbog naštimanih financijskih rezultata 2007. ušlo Državno istražno povjerenstvo za ispitivanje sigurnosti burzovnih plasmana...

 

Prošloga je mjeseca, napokon, Dell objavio da je za prvo tromjesječje poslovne godine 2011. (od 1. listopada 2010. do 31. prosinca) samo za potrebe sudske odgovornosti u proračunu na stranu stavio 100 milijuna dolara. To sigurno nije dobra poruka budućim kupcima.

Otkako je skandal eruptirao Dellova PR služba posvuda požar gasi tvrdnjama da se ti kondenzatori odavno ne ugrađuju, da ih oni nisu sami proizveli, da su te kondenzatore ugrađivali i drugi proizvođači računala, daće tvrtka svakome nadoknaditi štetu i tome slično... Ne izjašnjavaju se o tvrdnjama da nisu reagirali kad je zamijećeno da su kritični dijelovi neispravni i pozvali kupce da im to nadoknade. Umjesto toga probleme su zataškavali, a izmotavali su se suludim isprikama prebacjući odgovornost na kupce. Kako?

 

New York Times ima primjer: kada je Sveučilište Texas prigovorilo da se Dellova računala kvare, njihov je odgovor bio da njihov matematički odjel iz računala cijedi više nego što ona mogu pružiti. NY Times cinično gorko zaključuje da je čak i odvjetnička tvrtka koja u parnicama zastupa Dell zapela s njihovih 1000 neispravnih PC-a.

Dell te navode u New York Timesu opovrgava. Tvrdi da je objava nekorektno protumačena. Da istražuju što se to događalo od 2003. do 2005. Da su pregledali pogone Nichicona, da su produžili jamstveni rok svim OptiPlexovim računalima, da je tvrtka AIT koristila PC-e kao poslužitelje za što nisu namijenjeni.

 

Kome da kupac povjeruje? Od utorka do danas afera je prerasla u opće zgražanje. Dionice su odmah izgubile 15 posto vrijednosti, a malo tko vjeruje da će se tvrtka izvući iz sukoba s Intelom, ili da će biti nešto od posla s mobilnom telefonijom, što se najavljivalo već neko vrijeme.

 

Tko god da je donio strategiju s neispravnim kondenzatorima nanio je tvrtki štetu kao da je plaćenik najžešćeg konkurenta!

Komentara 6

CH
Chiller
12:05 12.07.2010.

Zato doma imam HP pc,a na poslu HP pavillion laptop... XD Imao sam Dell ali sa ga prodao...srećom,čini se.

Avatar Časna seka
Časna seka
23:08 03.07.2010.

Jesu dobavljali kondenzatore preko Žužulâ?

UK
Ugo Kajvez
09:55 04.07.2010.

Tu se nema što čuditi, ja sam radi vani za strance i doma u stranoj firmi ... sve redom imaju sličnu logiku ... dižu sebe u nebesa na jeftinim podupiračima .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije