ISPROBALI SMO

Galaxy Watch Ultra: Kad Samsung ode na Olimpijske igre

Samsung Galaxy Watch Ultra
Foto: Danijel Lijović
1/38
13.08.2024.
u 15:10

Velik, izdržljiv, tehnički dotjeraniji i fokusiran na sportske aktivnosti, novi Samsungov pametni sat Galaxy Watch Ultra posve je drukčiji od svega u dosadašnjoj ponudi

Samsung nije uvijek imao puno sreće sa svojim pametnim satovima, ali u ovoj olimpijskoj godini izgleda da su i Korejci odlučili pojačati formu svoje Galaxy Watch serije. Imao sam priliku isprobati Samsungov Galaxy Watch Ultra koji se u Hrvatskoj nudi po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 699 eura (isključivo u LTE verziji). Ovaj sat izgleda mnogo drukčije od prethodnih Samsungovih satova i to uopće nije loša stvar pogotovo jer se korejska tvornica čuda u ovom modelu odlučila na robusniju verziju s poboljšanjem gotovo svega i dodavanjem nekih novih mogućnosti.

Ovo je sat namijenjen raznim sportskim aktivnostima pa i ekstremnim uvjetima i predstavlja dosad najjači Samsungov iskorak u svijet sportskih robusnih satova, a uz to ide i lepeza značajki za praćenje zdravlja, spavanja... Stoga i ne čudi da su izabrali ime Ultra, iako se radujem i nekom skorom dobu gdje će nam gadgeti i različiti uređaji prestati nositi ista imena... Prvo, Galaxy Watch Ultra izgleda vrlo atraktivno sa svojim kričavim narančastim remenom pa mi na kraju i ne smeta me što u tom dijelu podsjeća na Appleov Watch Ultra 2.

Foto: Danijel Lijović

Veliko kućište promjera 47 milimetara ima vrlo atraktivan 1,5 inčni Super AMOLED zaslon od safirnog stakla. Sat se doima vrlo čvrsto, kućište je izrađeno od titana 4. stupnja tvrdoće, a prema specifikacijama vodootporan je do 10 atmosfera (ATM) što bi trebalo biti sasvim prihvatljivo za plivanje i površinsko ronjenje. Iz Samsunga kažu da je u redu i za plivanje u oceanu, kao i za vožnje bicikla u ekstremnim okruženjima te da radi od 500 metara ispod razine mora do 9000 m nadmorske visine. Ove ekstremne razine jasno nisam imao ni priliku ni želju isprobavati, ali jesam plivao u moru s ovim satom. O tome malo više poslije u tekstu.

Foto: Danijel Lijović

Zaslon jest aktivan na dodir (može se i povlačiti po ekranu gore, dolje, desno ili lijevo), a s desne strane su tri tipke. Nova je tipka – narančasta kruna u sredini, ali za razliku od sličnih rješenja dijela konkurencije, ovdje se kruna ne okreće. Ova je tipka prečica za biranje aplikacija za praćenje sportskih aktivnosti, a može se programirati tako da otvara određenu aplikaciju ili značajku. Ako ništa ne mijenjate, otvorit će vam meni vježbi u kojem možete izabrati neki od ponuđenih sportova.

Foto: Danijel Lijović

Preostale dvije tipke služe za potvrđivanje izbora i vraćanje na prethodni ekran. Možete koristiti i kombinacije tipki. Ako istodobno kratko pritisnete gornju i donju tipku napravit ćete screenshot zaslona. Na satu u aplikacijama izaberite galeriju i kliknite na taj screenshot pa tu fotografiju možete poslati na povezani mobitel.

Foto: Danijel Lijović

Ako, pak, gornju i donju tipku držite istodobno 3 sekunde, pokazat će vam se meni za aktiviranje sirene za hitne slučajeve. Nakon što je aktivirate, počinje odbrojavanje od 10 sekundi, a sat pritom vibrira i već kreće sa zvukom uzbunjivanja. Nakon 10 sekundi započne i zvuk sirene jačine do 85 decibela.

Ova značajka nije povezana na neki SOS sustav, nego je samo lokalizirana informacija na vašem satu, uz dakako zvuk uzbune koji može upozoriti nekoga da ste možda u opasnosti što može biti korisno ako ste pali tijekom planinarenja ili šetnje u prirodi. Također, sat će vam u tom trenutku i preporučiti pozivanje službe 112. Dulje držanje gornje i donje tipke restartat će uređaj.

Foto: Danijel Lijović

Ima tu još zgodnih načina upravljanja uz pomoć gumbi i gesti poput "kuc-kuc" opcije, a možete programirati koju aplikaciju da vam otvori dvostruki pritisak na gornji tipku, a kratki pritisak na donju tipku. Posebno je zanimljiva gesta "double pinch" ili dvostruko približavanje prstiju gdje možete brzim dvostrukim spajanjem prsta i kažiprsta obaviti neku radnju poput javljanja na poziv bez tipkanja po satu. Ova gesta je po defaultu isključena pa je trebate aktivirati u postavkama sata na povezanom mobitelu u aplikaciji Galaxy Wearable.

Foto: Danijel Lijović

Lijepi ekran s maksimalnom svjetlinom od 3000 nita ugodan je za korištenje i po suncu, a brojke se dobro vide i u vodi dok plivate. Ekran se vrlo jasno vidi i pod vodom, barem malo ispod površine jer je to prostor u kojem sam se kretao kao prosječni plivač bez talenta za ronjenje... No smetalo mi je to što mokri ekran ne reagira točno na dodir. Više puta nisam nakon plivanja uspijevao odmah prekinuti vježbu jer za to treba prstom proći po ekranu slijeva nadesno. Zapravo, imao sam dojma da mokri ekran uopće ne funkcionira. U tim trenucima može vam pomoći gornja tipka i aktiviranje izbacivanja vode iz kućišta što se može postići laganom trešnjom.

Foto: Danijel Lijović

Što se točnosti GPS praćenja tiče, dojma sam da Galaxy Watch Ultra dosta dobro prati moju poziciju i tijekom plivanja u moru, ili više kupanja u mom slučaju. Doduše u prvi tren mi se učinilo da nešto ne štima ili da Ultra jako 'škrtari' u priznavanju metraže moje preplivane udaljenosti. Naime, iako sam čak i objektivno prelazio udaljenosti i cca 10 metara, sat mi je pokazivao tek 1 ili 2 metra, no tek sam kasnije na aplikaciji mobitela skužio da se prikazuje udaljenost u kilometrima pa je mojih skromnih '49 metara' preplivane udaljenosti zapravo postalo za mene impresivnih 490 metara u cca 25 minuta plivanja/kupanja.

Foto: Danijel Lijović

Uz to sam dobio i lijepu grafiku moje preplivane rute, kao i ispis zona otkucaja srca (112 prosječno, 149 najviši) i broj potrošenih kalorija (146). Prilikom jednog takvog plivanja još mi je u moru iscurila baterija pa mi se poslije činilo da su mi nestali podaci (i da sam se uzalud trudio kontra plime), ali to nije bilo točno, u aplikaciji na mobitelu našao sam i svoj popodnevnih pol sata plivanja i preplivanih 680 metara. Na kraju mogu sumirati da Galaxy Watch Ultra ipak pokloni koji metar više na GPS-u...

Foto: Danijel Lijović

Osim plivanja tu je i cijeli niz drugih sportova koji možete pratiti, što prvi put uključuje i triatlon pa sat sada može pratiti i višeslojne aktivnosti. Umjetna inteligencija trebala bi moći bolje pratiti biciklizam, a također izbacuje i gomilu savjeta tijekom vježbama. Dobio sam čak i upozorenje da usporim jer sam dan prije – previše vježbao... Umjetna inteligencija poboljšava i analitiku praćenja sna, čak sam dobio i obavijest da nema podataka o hrkanju...

Foto: Danijel Lijović

Samsung je nešto poboljšao i bateriju na svojim satovima, uključujući i Ultru, ali nisam bio posebno zadovoljan trajanjem baterije. Kada sam koristio više mjerenja i praćenja plivanja ili hodanja, sat mi je uz stalnu povezanost s mobitelom potrajao manje od 2 dana (4 posto drugog dana u 17 sati). Iako bi većinom ovaj sat trebao odraditi barem puna dva dana bez punjenja. U danu s manje aktivnosti to je već bilo prihvatljivije s cca 75 posto baterije u 17 sati (prvi dan s punom baterijom).

Foto: Danijel Lijović

Ukupno gledajući ovo je svakako vrlo zanimljiv i koristan sat te predstavlja iskorak za Samsung u ovoj kategoriji. Također je i lijep i elegantan, a ujedno i vrlo izdržljiv, samo se nadam da će Samsung u sljedećim izdanjima popraviti slabost ekrana dok je mokar i još pojačati bateriju i preciznost svojih sve brojnijih senzora.

PLUSEVI
Izdržljivi i kvalitetni materijali kućišta
Nova korisna upravljačka tipka
Cool načini upravljanja gestom
Gomila značajki i senzora (uključujući i sirenu)
Precizniji GPS

MINUSI
Baterija bi trebala biti još bolja
Ekran ne reagira dobro na dodir nakon plivanja
Neke AI preporuke su nejasne, a mogu postati i zamorne

Komentara 1

CE
CenzuriranUskoro
15:34 16.08.2024.

Imam Galaxy SW 3, 4 , 5pro, 6LTE Koristim aktivno zadnja 3 najviše zato što se baterija nenormalno prazni sa uključenim funkcijama na svakome osim na 5pro koji ima veću bateriju. Koji genijalac je smislio staviti okrugli display na pravokutno tijelo, niti liči na klasiku niti ima prednosti četverokutnog ekrana. Ovu ću generaciju preskočiti, hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije