BUDITE JEDNOSTAVNI I DETALJNI

Google: savjeti i trikovi

google
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
27.02.2018.
u 14:21

Ako pak želite naći stranice u kojima se spominju dva pojma (ili više njih), između njih umetnite znak plusa.

Ljudi su nestrpljiva bića po prirodi i stoga Google nudi razne trikove kako da vam uštedi vrijeme pri pretraživanju. Primijetit ćete da, dok upisujete u tražilicu, Google automatski predlaže pojmove za koje pretpostavlja da ih želite upisati. Da ih prihvatite, samo trebate izabrati ih (strelicom prema dolje i tipkom enter).

Rekli smo da Google ne „šljivi“ velika slova i savršen pravopis, ali to ne znači da ignorira interpunkcijske i ostale posebne znakove. Dapače, oni su vrlo korisni. Evo kako!

Navodnici su korisni da pronađete točno onu frazu koju želite – a ne neku drugu, sličnu. Primjerice, ako želite pronaći tekst pjesme „Sve il’ ništa“, kada upišete njeno ime u Googleovu tražilicu, dobit ćete mali milijun stranica na kojima se pojavljuje fraza „Sve ili ništa“. No, ako upišete točno ovo: „Sve il’ ništa“ (s navodnicima) dobit ćete samo web-adrese vezane uz tu pjesmu – njezin tekst, video spot…

Ako pak želite naći stranice u kojima se spominju dva pojma (ili više njih), između njih umetnite znak plusa.

Obratno, ako želite rezultate za jedan pojam, ali ne i za neki drugi, ispred drugog stavite minus. Primjerice, „vlada -rh“ dat će vam rezultate vezane uz pojam vlade općenito, a ne uz Vladu Republike Hrvatske.

Ako želite potražiti nešto na određenom web-odredištu – primjerice neki članak iz Večernjeg lista – iza pojma koji želite naći upišite site: te (bez razmaka) web-adresu. Primjerice, ako želite naći članak o mačkama iz Večernjeg lista, upišite ovo: mačke site: vecernji.hr.

Ovo možda nije dobar primjer jer Večernji list ima sasvim dobru tražilicu na vlastitim stranicama – ali, uštedjet će vam vrijeme.

Osim plusa i minusa, Google prepoznaje i „ili“. Primjerice, ako tražite stranice o Olimpijskim igrama 2018. ili 2020., upišite u Googleovu tražilicu Olimpijske igre 2018 ILI 2020. Ovo “ILI“ morate upisati velikim slovima (navodnici, kako smo rekli, nisu nužni).

To su bili znakovi čijim ćete umetanjem dobiti preciznije rezultate, no ima i fraza čijim ćete upisivanjem dobiti preciznije (i brže) rezultate.

Vrijeme Zagreb će vam pokazati vremensku prognozu i trenutačnu temperaturu u Zagrebu.

Matematičke operacije možete direktno upisati u prozor za pretragu. Primjerice, dovoljno je upisati 2+2 da vam Google odgovori: 4. Čak ne morate ni pritisnuti tipku enter: Google će odmah ispisati 4 u prijedlozima pretrage.

Isto vrijedi i za tečajne liste. Dovoljno je upisati 100 eura i Google će napisati koliko je to kuna po današnjem tečaju. Naravno, vrijedi i za ovakav upis: 100 eura u dolar – dobit ćete koliko vrijedi 100 eura u dolarima.

Kada dobijete rezultate, ispod prozora za pretragu Google će ponuditi daljnje sužavanje rezultata – po tipu. Tako možete odabrati samo slike, samo karte (mape), samo videozapise… Isto tako, desno se nalazi stavka “alati”; kada kliknete na nju, možete suziti pretragu samo na stranice na određenom jeziku, na stranice samo iz određene zemlje ili samo na stranice objavljene u određeno vrijeme (korisno kada tražite vijesti).

I za kraj ovog prilično opsežnog poglavlja o Googleu: još dva savjeta. Budite jednostavni i detaljni. Zvuči kontradiktorno, ali funkcionira: u Googleovu tražilicu slobodno upišite ono što vam padne na pamet – nemojte se truditi upisati sve pravopisno i formalno, nego kao u govornom jeziku – ali nemojte se ustezati biti opširni. Što dulji pojam upišete, to će ga Google preciznije naći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije