Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO UPOZORENJE

Korisnicima Androida prijeti opasan softver: U trenu vam može isprazniti bankovne račune, evo kako se zaštititi

Zagreb: Predstavljen Huawei Mate 20 Pro mobilni telefon
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
02.05.2024.
u 09:49

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje aplikacije Chrome, UniladTech naveo je korisne korake kako biste osigurali sigurnost svog uređaja. Prvi je korak da otvorite aplikaciju "Trgovina Play".

Korisnici Androida suočavaju se s ozbiljnom prijetnjom novog zlonamjernog softvera nazvanog "Brokewell", koji bi mogao potpuno isprazniti njihove bankovne račune ako ne budu oprezni. Ovaj sofisticirani napad "maskira" se kao lažno ažuriranje za popularni preglednik Chrome, što povećava vjerojatnost da će korisnici povjerovati da je legitimno. 

Naime, Brokewell se širi putem lažne web-stranice koja navodi korisnike da vjeruju kako trebaju ažurirati svoj Google preglednik, a zatim preuzmu bug koji omogućuje hakerima pristup osobnim i financijskim podacima. Jednom kad je instaliran, ovaj bug preuzima kontrolu nad cijelim uređajem, otvarajući vrata hakerima da ukradu osjetljive informacije i izvrše napade na daljinu.

Prema tvrtki za kibernetičku sigurnost ThreatFabric, Brokewell predstavlja "značajnu prijetnju bankarskoj industriji". S obzirom na ozbiljnost situacije, korisnicima se savjetuje da budu iznimno oprezni prilikom preuzimanja aplikacija ili ažuriranja. Preporučuje se korištenje službenih izvora poput trgovine Google Play kako bi se smanjila mogućnost infekcije zlonamjernim softverom. 

VEZANI ČLANCI:

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje aplikacije Chrome, UniladTech je naveo korisne korake kako biste osigurali sigurnost svog uređaja. Prvi je korak da otvorite aplikaciju "Trgovina Play". Zatim dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom kutu zaslona pa dodirnite "Upravljanje aplikacijama i uređajem". Potom potražite odjeljak "Dostupna ažuriranja" i provjerite postoji li tamo "Chrome". Ako postoji, dodirnite "ažuriraj" pored njega. 

GALERIJA Isprobali smo Samsungov Galaxy S24 Ultra: Koje su najbolji novi detalji i kako funkcioniraju

Zagreb: Predstavljen Huawei Mate 20 Pro mobilni telefon
1/25

 

Komentara 2

ZA
zagabria5
13:35 02.05.2024.

Potrošiti lovu prije malicioznog softvera, to je jedno od rješenja

Avatar Krabat
Krabat
12:35 02.05.2024.

nikakav softver ne može mi isprazniti račun, koristim fizički token ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije