ISPROBALI SMO

Motorola Edge 50 Pro: Lijep i vrlo solidan mobitel s ultrabrzim punjenjem baterije

Motorola Edge 50 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/29
18.07.2024.
u 18:58

Mobitel je vrlo kompaktan, lagan (186 grama) i tanak (dimenzije 161.2 x 72.4 x 8.2 mm), a i dalje ima i velik ekran. Samo nije nezgrapan i nije preširok pa sam ga sasvim ugodno mogao koristiti i u jednoj ruci

Brend Motorola daleko je od svojih slavnih dana u svijetu mobitela, ali i ovo ime još može iznenaditi. Iako se možda ne biste na prvu pomisao sjetili ovog mobitela u traženju novog uređaja, ove godine Motorola je ugodno iznenadila serijom Edge 50. To se posebno odnosi na model Motorola Edge 50 Pro koji se bez problema može svrstati u gornji dom srednjeg segmenta mobitela s cijenom od 699 eura. Ovaj je mobitel primjer da dobri pametni telefoni stvarno i ne moraju koštati 1000 eura i više.

Prva prednost modela Edge 50 Pro je atraktivan dizajn i jako lijep i ugodan 6,7" 144Hz pOLED zaslon s puno svjetline. Mobitel je vrlo kompaktan, lagan (186 grama) i tanak (dimenzije 161.2 x 72.4 x 8.2 mm), a i dalje ima i velik ekran. Samo nije nezgrapan i nije preširok pa sam ga sasvim ugodno mogao koristiti i u jednoj ruci. Još da nisu zaobljeni rubovi s lijeve i desne strane kućišta...

Ovaj mobitel nema prostor za memorijsku karticu, ali dolazi s čak 512 GB prostora za podatke, što je vrlo pristojno i u premium segmentu. Malo sam se mučio da ubacim SIM karticu u utor jer je kartica nekako virila izvan utora, ali bez problema se sve zatvorilo, a treba pohvaliti vodootpornu zaštitu IP68. Gledajući seriju Vikings: Valhalla na Netflixu, mogu potvrditi da je zaslon doista kvalitetan s dobrim kontrastom boja, a dojam je upotpunio i jako dobar zvuk. Dva stereo zvučnika odrađuju dobar posao.

Foto: Danijel Lijović

Trostruka stražnja kamera dobila je dosta poboljšanja, glavni objektiv (50 megapiksela) s optičkom stabilizacijom slike i s velikim otvorom blende sada propušta puno više svjetla (f/1.4) te po danu hvata vrlo solidne fotografije s vjernim bojama i dosta oštrine. Širokokutni objektiv (13 megapiksela) je prosječan i OK je da se uhvati širi kadar, ali često se dobiju mutniji detalji, pogotovo ako pritom u kadru imate i lica osoba u daljini.

Foto: Danijel Lijović
Foto: Danijel Lijović

Telefoto senzor (10 megapiksela, f/2.0) ima 3x optički zum koji će sasvim dobro poslužiti za manja uvećanja kadra. Selfie kamera (50 megapiksela; f/1.9) također je solidna i po danjem će svjetlu uhvatiti dosta oštrine, a svakako je plus da ima i autofokus. Kamere se malo muče kada nedostaje danjeg svjetla. Snimajući u osvijetljenom zatvorenom prostoru, primijeti se kako su zamućeni dijelovi fotografije na rubovima kadra, a slično bude i kada snimate noću na otvorenom.

Snimate li statičan kadar i osobe koje se ne pomiču, i tada ćete vjerojatno moći snimiti pristojne fotografije ako je u blizini neko umjetno svjetlo. Video bi također mogao biti kvalitetniji, pogotovo ako snimate nekoga u pokretu, a zvuk se dobro čuje i na videu.

Foto: Danijel Lijović

Ukupno gledajući, kamere su dosta solidne, ali ne bih rekao da se posebno s ističu u nekom dijelu toliko da bi ove godine ovi uređaji postali "must have" i vrlo privlačni korisnicima baš po kameri. Ali, kada se pogleda mobitel u cijelosti, Moto Edge 50 Pro svakako se može preporučiti korisnicima da ga dodaju u razmatranje ako traže nešto u gornjem "midrange" tržištu Android ponude.

Foto: Danijel Lijović

Ovaj mobitel ne dolazi s najjačim čipsetom na Android tržištu, ali i Qualcommov SM7550-AB Snapdragon 7 Gen 3 (4 nm) obavlja dovoljno dobar posao za ovaj segment mobitela. Iako, dio konkurencije nudi i jači model. No, ono što svakako treba pohvaliti jest baterija Motorole Edge 50 Pro.

Većinom mi je bez problema potrajala i u drugi dan korištenja (30-ak posto u večernjim satima prvog dana), a posebno treba istaknuti brzo punjenje baterije. Za 5 minuta napunilo mi se već 32 posto baterije, za 20 minuta impresivnih 95 posto baterije, a do 100 posto trebalo je samo 23 minute. Što je prilično impresivno i u premium segmentu, a kamoli za mobitel koji je dosta jeftiniji od 1000 eura. Uz mobitel stiže brzi punjač (125 W), a mobitel podržava i 50 W bežično punjenje.

FOTOGALERIJA Pogledajte kadrove snimljene mobitelom Motorola Edge 50 Pro

Motorola Edge 50 Pro
1/25

Nisam redoviti korisnik Motorole pa nisam puno koristio nativne Moto aplikacije, ali poput svakog Androida i ovdje si možete lako podesiti aplikacije i widgete po svom izboru. Notifikacije su mi sasvim uredno dolazile, što zna biti gnjavaža i minus na nekim mobitelima, a jednom kad sam promijenio defaultni zvuk poziva (Hello Moto), nije me više ni taj zvuk zbunjivao. Uz mobitel sam isprobao i Moto bežične slušalice buds+, koje se lijepo uklapaju i dizajnom i kvalitetom. Kod malih slušalica prva i najbitnija stvar mi je da mi ne ispadaju iz ušiju i da ugodno sjedaju, a to je ovdje u potpunosti zadovoljeno.

Zvuk bi možda mogao biti još bogatiji, ali i dalje je vrlo solidan, a poništavanje okolne buke je učinkovito pa se možete posve uživjeti u sadržaj, bilo da slušate glazbu bilo da gledate Netflix i YouTube. Kad je Motorola ovdje gotovo sve lijepo zaokružila, očekivao sam i više podrške ažuriranja Android sustava, ali ovdje je zajamčeno samo tri godine, što se na prvu ruku čini dosta, no danas sve više brendova odlazi i na 5 ili čak i 7 godina podrške pa bi i to kod nekih prije mogao biti mali minus nego plus.

Foto: Danijel Lijović

PLUSEVI
Lijep dizajn
Kompaktan i odličan za korištenje i u jednoj ruci
Cijena
Super brzo punjenje baterije
Kvalitetan ekran

MINUSI
Slabiji čipset od dijela konkurencije
Kamere su solidne, ali nisu ekstra
Samo 3 godine Android nadogradnje

Video snimljen mobitelom Motorola Edge 50 Pro

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije