Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošnja uoči blagdana

Najviše Hrvata potrošit će do 70 eura. Sve je više onih kojima kupnja poklona izaziva stres

Pokloni ispod jelke ?ekaju da budu otvoreni na boži?no jutro
Karl-Josef Hildenbrand/DPA
15.12.2023.
u 10:22

Kad je riječ o zadovoljstvu kupovanja, njih 46% tvrdi kako im šoping predstavlja zadovoljstvo. Onih kojima je to stres ove je godine 2% više, odnosno 16%

Čak 35% građana ove je godine odlučilo potrošiti manje za božićne darove, što je ipak 4% manje nego lani. Najviše njih za blagdanske će poklone izdvojiti do 70 eura, njih 29% ili 3% manje nego lani, dok je onih koji će potrošiti skromnije iznose – do 25 eura - 6% više nego lani, odnosno 25%, pokazalo je istraživanje kojega su tijekom studenog proveli magazin Ja Trgovac i agencija Hendal. Do 130 eura potrošit će 4% manje građana nego lani, odnosno 17%, a više od tog iznosa 7% građana, kao i lanjskoga Božića. Ukupno gledano, poklone će ove godine kupovati 78% hrvatskih građana, što je 1% više nego u 2022. godini. Više nego lani trošit će tek svaki deseti građanin Hrvatske, što je 1% manje nego u 2022. S druge strane, za 4% je porastao broj građana koji planiraju barem dio poklona kupiti putem interneta pa je tako online kupnja premašila natpolovični udio u potrošnji s 54%.

Kad je riječ o zadovoljstvu kupovanja, njih 46% tvrdi kako im šoping predstavlja zadovoljstvo. Onih kojima je to stres ove je godine 2% više, odnosno 16%. Da su podijeljeni po tom pitanju te da im kupnja poklona predstavlja istodobno i stres i zadovoljstvo kaže 37% građana, odnosno 3% manje nego u prošloj godini. Kako se uz blagdane vežu i putovanja, anketa je pokazala kako svaki sedmi građanin ove godine planira ići na skijanja ili zimovanje. Njih 14% na to je pitanje i ove godine odgovorilo potvrdno. 

VEZANI ČLANCI:

Iz Ja Trgovca kažu kako je istraživanje provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina, na temelju stratifikacije po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije