Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAC OBJAVIO DETALJE

Skuplji odlazak na more: Od 1. srpnja cestarine na autocestama idu gore

Pojačan je promet na zagrebačkoj obilaznici  iz smjera čvorova Buzin i Zagreb-zapad prema naplati Lučko
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
28.06.2024.
u 15:20

"Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima", pojašnjavaju Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste (HAC) objavile su kako se uvode sezonske cijene cestarine koje će vrijediti od 1. srpnja do 30. rujna. U tom se razdoblju cijena cestarine povećava za deset posto. Kako HAC pojašnjava, sezonske cijene postoje za vozila I.A, I. i II. skupina, dok su cijene za autobuse i kamione ostale iste. Sezonske cijene cestarine, ističe HAC, uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni. 

"Podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura, HAC ju je zaokružio na 20,10 eura umjesto na 20,20 eura. Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine", navodi. Hrvatske autoceste tvrde kako je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. 

"Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima", ističe HAC. Uz to, napominje kako tijekom ljeta najveći udio vozila čine motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi.

 

FOTO/VIDEO Hrvatski vojnici pokazali vještine u zahtjevnoj morskoj obuci
Pojačan je promet na zagrebačkoj obilaznici  iz smjera čvorova Buzin i Zagreb-zapad prema naplati Lučko
1/30

 

Komentara 14

BA
Barcelona85
16:00 28.06.2024.

Ovo je nista vise nego pljacka. To sto 40% prometa je ljeti ne opravdava dizanje cijena za 10%. Ako je promet veci 40% za vrijeme ljeta to onda znaci da je to period kada ce se ostvariti najveca zarada prema zadanim cijenama kroz cijelu godinu. Povecanje cijena u navedenom periodu nema pravdanja i to je cista pljacka.

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
15:36 28.06.2024.

meni je i do sada bilo preskupo. Ja se zaputim starom lickom, pa malo kod Macole, pa ljevo, desno. Nije guzva, polako, i stigne se bez nervoze

ID
idiokracija
16:06 28.06.2024.

Nepravedno prema lokalnom stanovništvu. Zato Austrija i Slovenija sa svojim vinjeta sustavim deru strance a pogoduju svojim građanima. Mi smo pošteni pa štedimo turiste 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije