BOLJE SIGURNO!

Oprez svim koji kupuju online! Policija upozorava: Postoji lažna aplikacija Temua

FILE PHOTO: Illustration picture of e-commerce platform Temu
Foto: FLORENCE LO/REUTERS
1/2
17.10.2024.
u 12:50

Uneseni podaci zatim se prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlaštene transakcije i krađu identiteta”, priopćeno je iz MUP-a RS te preporučuju da se aplikaciju skidaju sa aplikacija kao što su App Store i Google Play, te preporučuju da se provjeri ime izdavača.

Mnogi diljem svijeta s velikim zadovoljstvo koriste jednu od najpopularnijih online trgovina Temu da si nešto naruče, a velika većina njih za to koristi njihovu aplikaciju. No, opasnost vreba i iz to smjera, jer se pojavila lažna aplikacija čiji cilj je prevariti građane i nanijeti im financijsku štetu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu lažne aplikacije pod nazivom 'Temu' na službenim trgovinama aplikacija (App Store i Google Play). "Prevaranti ovu aplikaciju koriste za prikupljanje podataka o kreditnim karticama i drugih osobnih podataka korisnika”, navodi se u upozorenju.

U svojem upozorenju naveli su kako lažna aplikacija izgleda identično aplikaciju, što uključuje i logotip i slično korisničko sučelje.  “Lažna aplikacija vodi korisnike na lažne stranice, traži od korisnika ažuriranje svojih podataka, uključujući podatke o kreditnoj kartici (broj kartice, CVV kod). Uneseni podaci zatim se prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlaštene transakcije i krađu identiteta”, priopćeno je iz MUP-a RS te preporučuju da se aplikaciju skidaju s Apple Storea i Google Play, te preporučuju da se provjeri ime izdavača.

“Originalnu aplikaciju ‘Temu’ izdaje ‘Temu International LLC’. Na originalnoj aplikaciji imate obavijest za korisnike da budu oprezni, aplikacija ‘Temu’ nikada neće slati SMS poruku i tražiti od vas dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instaliranja, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije”, stoji u priopćenju. Građani se upozoravaju da podatke o kartici ne unose u aplikacije koje nisu provjerene, da redovito prate stanje na računu i svaku sumnjivu transakciju prijave svojoj banci, kao i da koriste antivirusne aplikacije koje mogu detektirati sumnjivi softver, navodi Fenix-magazin.

U slučaju preuzimanja lažne aplikacije, potrebno je odmah ukloniti aplikaciju s uređaja, blokirati svoju karticu i obavijestiti banku o mogućim zlouporabama, promijeniti lozinke za sve relevantne račune koji su korišteni u aplikaciji te prijaviti slučaj na policija.

FOTO Pogledajte kako izgledaju tuneli Hezbollaha: Objekti su funkcionalni za život, frižideri su puni namirnica

FILE PHOTO: Illustration picture of e-commerce platform Temu
1/7
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
15:22 17.10.2024.

Onaj koji zna, ne mogu mu ukrasti ništa, pogotovo lovu. Treba znat kako se kupuje i sa čime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije