AKTUALNO Renault-Nissan i Project Better Place najavljuju proizvodnju elektromobila

Renault na struju do 2011.

reno_tx.jpg
import
14.02.2008.
u 14:15

Predstavljanja novih tehnologija korištenja alternativnih energetskih rješenja postala su neizostavni dio autoindustrije, ali za konkretnu je provedbu većine tih ideja potrebna i podrška političara i državnih sustava.

Izraelska vlada jedna je od prvih u svijetu koja se odlučila pružiti punu podršku ekološkim nastojanjima autoindustrije, pa je s Alijansom Renault-Nissan i kalifornijskom tvrtkom Project Better Place dogovorena masovna serijska proizvodnja i prodaja električnih automobila.

Izraelska vlada od autoindustrije traži da izraelsku prometnu infrastrukturu prilagodi obnovljivim izvorima energije, a zauzvrat kupci dobivaju porezne poticaje. Renault će dobavljati električna vozila, a Project Better Place će konstruirati mrežu s mjestima za punjenje akumulatora. Prva električna vozila kupcima će biti dostupna 2011. godine.

Iz Renaulta najavljuju da će sve funkcije budućih vozila napajati električna energija, pa ispušnih plinova neće biti. Vozne performanse auta s litij-ionskim akumulatorima bit će slične onima u vozilima sa 1,6-litrenim benzinskim motorima. Kupci će kupovati i posjedovati automobile, a energiju će, kao i uporabu akumulatora, plaćati prema prijeđenim kilometrima.

Autonomija vožnje ne bi trebala biti problem, jer se obećaje čak 500.000 mjesta za punjenje akumulatora. Putno računalo u autu vozača će upozoravati na preostalu energiju i najbližu točku za punjenje.

Nissan je već u suradnji s NEC-om proizveo akumulator koji odgovara zahtjevima električnog vozila i s kojim će početi serijsku proizvodnju, a Renault trenutačno razvija izmjenjive akumulatore radi stalne pokretljivosti. Cijeli će koncept od ove godine biti podvrgnut nizu ispitivanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije