Kibernetička sigurnost

ReversingLabs prepoznat u prvom Gartnerovom hype ciklusu za platformski inženjering

31.07.2024.
u 16:29

Tehnološka kompanija ReversingLabs spomenuta je u još dva izvješća američke analitičke kuće Gartner, vezano uz svoja istraživanja i tehnologiju za sigurnost lanca nabave softvera

Zagreb, 31. srpnja 2024. – IT kompanija ReversingLabs, autoritet za sigurnost datoteka i softvera, nedavno je prepoznata kao dobavljač u Gartnerovom Hype ciklusu za platformski inženjering (2024). Ovo priznanje stiže u vrijeme sve veće potražnje za nagrađivanim ReversingLabsovim rješenjem Spectra Assure™ za sigurnost lanca nabave softvera. Gotovo u isto vrijeme RL je objavio i da je spomenut u novom Gartnerovom Vodiču kroz sigurnost lanca nabave softvera za lidere.

Gartner definira platformski inženjering (engl. platform engineering) kao izgradnju i upravljanje samouslužnim internim razvojnim platformama za poboljšanje iskustva programera (developer experience) i skaliranje agilnih i DevOps praksi. Glavni autor izvješća i potpredsjednik u Gartneru, analitičar Manjunath Bhat, predlaže: "Rukovoditelji odgovorni za platformski inženjering mogu uzeti ovaj hype ciklus kao referencu za izradu strateškog plana svoje organizacije."

U ovaj hype ciklus uključeno je nekoliko tehnologija koje su ocijenjene kao "transformacijske". Među njima je sigurnost lanca nabave softvera, za koju se očekuje da će ući u široku upotrebu u sljedećih dvije do pet godina. Po Gartneru, transformacijska tehnologija "omogućuje nove načine poslovanja u različitim industrijama koji će donijeti velike promjene u dinamici industrije."

"Dok proizvođači softvera rade na stvaranju sigurnog softvera i održavanju njegovog integriteta, sigurnost lanca nabave softvera postaje sastavni dio platformskog inženjeringa", rekao je Mario Vuksan, predsjednik uprave i suosnivač ReversingLabsa.

„Spectra Assure olakšava zaštitu kôda od neovlaštenog mijenjanja, provjeru softverskih izdanja (releases) te praćenje ažuriranja i softvera trećih strana. Pomaže poduzećima da vide gdje se u softveru nalaze prijetnje i rizici te kako se ti rizici mijenjaju tijekom vremena. Također, pomaže im da napade u lancu nabave softvera otkriju prije izdavanja softvera ili njegovog puštanja u produkciju“.

„Platformski inženjering je spoj praksi i tehnologija iz područja softverskog inženjeringa, sigurnost i rizika, kao i infrastrukture i operacija. Inovacije odražavaju ovaj multidisciplinarni aspekt,” naveo je Bhat u izvješću.

Po Bhatu, Gartner grupira inovacije u ovom hype ciklusu u pet ključnih tema:

1. Developer enablement — uključuje interne portale i platforme za programere, samouslužno (self-service) upravljanje okruženjem, te innersource i intelligence platforme za softversko inženjerstvo.

2. Izrada aplikacija sigurnih po dizajnu - uključuje sigurnost lanca nabave softvera, odabrane kataloge softvera otvorenog kôda (OSS), upravljanje tajnama i platforme za zaštitu cloud-native aplikacija.

3. Učinkovita isporuka softvera — uključuje ekološki (green) softverski inženjering, softverski inženjering proširen AI-jem, autonomnu optimizaciju radnog opterećenja, inženjering pouzdanosti mjesta (site reliability engineering) i inženjering kaosa (chaos engineering).

4. Upravljanje složenošću cloud-native arhitektura — uključuje razvojna okruženja u oblaku, vidljivost (observability), GitOps, FinOps, mikroservise, cluster fleet management i service mesh.

5. Potporne timske strukture —uključuje topologije timova i modele isporuke usmjerene na proizvod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije