UMJETNA INTELIGENCIJA Što može 4000 umreženih procesora

Stvoren virtualni mišji mozak

link_mis.jpg
import
05.05.2007.
u 19:01

Američki znanstvenici uspjeli su napraviti računalnu simulaciju polovice mišjeg mozga, koja egzistira samo u sferi računalnih programa! Pothvat je bio toliko složen da ga je mogao obaviti tek IBM-ov superkompjutor BlueGene L s 4096 umreženih procesora.

O zahtjevnosti dovoljno govori i podatak da je trebalo simulirati čak osam milijuna neurona od kojih svaki tvori približno osam tisuća sinaptičkih veza. No usprkos svoj dostupnoj snazi, simulacija se mogla odvijati samo desetak sekundi, i to čak deset puta sporije nego što se slični procesi zbivaju u stvarnosti.

Također, u umjetni je svijet prebačena samo temeljna moždana arhitektura, ili kako bi sami znanstvenici rekli  "cjevovod"  dok su one naprednije strukture i funkcije još uvijek izvan dohvata digitalnog rekreiranja. No već su i na ovoj razini primijećeni neki fascinantni fenomeni; umjetni mozak počeo je odašiljati moždane impulse, a neuroni su se počeli spontano grupirati na način kako bi to činili i u prirodi.

Ipak, sve je to još uvijek daleko od razmišljanja pravog miša, no već se rade koraci koji bi cijeli projekt trebali učiniti puno praktičnijim. Naime, postavljeni su ciljevi; simulacija bi uskoro trebala biti brža, repliciranje bioloških struktura detaljnije, a ponašanje živčanih impulsa realnije.

Stoga je teško i zamisliti sve implikacije ove tehnologije za, recimo, deset do dvadeset godina. Rođenje umjetne inteligencije? Možda. No za sada bismo bili zadovoljni i time da virtualni miš sam od sebe zatraži malo sira.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije