Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogodak ili promašaj

Čudotovorna tekućina ili još jedna navlakuša? Testirali smo nano premaz za zaštitu stakla na mobitelu

Foto: Sandra Mikulčić
1/10
11.10.2023.
u 07:00

Posegnula sam za nano premazom po cijeni od 3,99 eura. Nanijela sam ga prema uputama i ostala zgrožena - moj mobitel izgledao je užasno! Nanosi li se taj nano premaz na neki poseban način?

Nano premaz za tuš kabine, za automobile, ekrane mobitela... U koju god web trgovinu uskočimo - naravno, od onih koje prodaju sve, 'od igle do lokomotive' - ne možemo ne uočiti svemoguću nano zaštitu. Svemirska se tehnologija, izgleda, toliko raširila, a očito je i postala jako povoljna. Kako drukčije nazvati ponudu da nano premazom za samo 3,99 eura mobitel zaštitim ne samo od otisaka prstiju, nego i od ogrebotina?! Odmah vadim iz novčanika taj iznos uvećan za poštarinu (dodatnih 3,99 eura) i naručujem nano premaz u slovenskoj trgovini mojaoprema.si. Kad je stigao, iznenađenje! To je minijaturna ampulica, u kutijici s dvije još manje krpice. Na proizvodu piše: univerzalno 9H nano tekuće zaštitno staklo za telefone i tablete. Malo sam se nasmijala na ovo 'za tablete' jer tekućina u maloj ampulici taman je dostatna za jedan mobitel, pa ne znam kako onda misle da bih s tim premazala tablet, ali dobro, to je već druga tema. Čitam dalje, jer valja sve pročitati prije nego 'svemirsku tehnologiju' nanesem na svoj iPhone 14:

- Nano Crystal premaz je moderno rješenje koje vam omogućuje zaštitu zaslona gotovo svakog telefona dostupnog na tržištu. Ne morate razmišljati hoće li kupljena folija ili staklo odgovarati vašem modelu telefona. Naš nano premaz radit će na svakom uređaju. Ljestvica tvrdoće zaštitnog stakla izražava se koeficijentom H-9H, što je najveća vrijednost koju može poprimiti. Naše tekuće staklo pruža najveću površinsku zaštitu od ogrebotina. Kada se pravilno nanese, mijenja površinsku napetost na ekranu telefona i učinkovito ga štiti od pucanja.

Nekoliko kapi nano premaza pomoću priložene krpice valja ravnomjerno rasporediti po zaslonu mobitela
Foto: Sandra Mikulčić

U tom grmu možda lezi zec, možda se taj nano premaz nanosi na neki poseban način, s tom posebno malom krpicom. No, piše da je korištenje tog tekućeg stakla puno lakše od postavljanja kaljenog stakla ili zaštitne folije, koje su mi se već toliko zamjerile (tko god mi to postavi na koji god mobitel, u roku nekoliko dana na jednom se uglu odlijepi i 'bode me u oči') da sada riskiram bez zaštite tog tipa, samo s uplaćenim osiguranjem ekrana. Čitam dalje upute i doznajem da s krpom broj 1 (veličine poštanske marke) trebam obrisati zaslon mobitela i onda ga osušiti krpom broj 2 (također veličine poštanske marke). Jesam. Onda kaže da nanesem 5-8 kapi nano premaza na ekran mobitela i da te kapi pomoću krpice broj 2 ravnomjerno rasporedim po zaslonu mobitela. Jesam i to. Kapljica je u ampulici bilo taman toliko koliko je pisalo da trebam rasporediti, a prsti su mi, srećom, maleni pa sam to s minijaturnom krpicom razmazala po ekranu mobitela. Izgledalo je kao da po ekranu razvlačim malo zauljenu vodu, nimalo privlačno, ali na web shopu piše:

- Naš Nano Crystal premaz osigurava sigurnost zaslona telefona bez utjecaja na njegovu funkcionalnost. Zahvaljujući ovojnici, ne samo da ćete zaštititi ekran telefona, već će odbiti i vodu i masnoću, što osigurava da na površini ekrana neće biti mrlja, otisaka prstiju i ostalih nečistoća.

Uglavnom, sve sam to lijepo rasporedila, pustila 10 minuta da se osuši. Mobitel ne izgleda lijepo. Kao da je netko po njemu razvukao nešto prljavo... Posegnem za krpicom za poliranje ekrana i glancam i glancam... Napokon, dobio je sjaj. No, to je sjaj kakav bi dobio da ga premažem s bilo kakvim sredstvom, lagano masnim, i nakon toga izglancam. I rezultat je otprilike takav - koja kap vode, ako i doluta na mobitel, skliznut će s njega (kako i piše u uputama, čekala sam 24 sata prije nego što sam nano premaz testirala s par kapljica vode). Prva dva dana prsti jedva da su ostavili traga po ekranu, već trećega dana ih je bilo. Petog dana - sve po starome, masnih otisaka prstiju koliko hoćete. Ono što je od svega navedenoga definitivno istina jest da je premaz proziran, da odbija vodu i sprečava otiske prstiju (ali samo prvih dana od nanošenja), te da ekran jednako reagira na dodir i s tim premazom i bez njega.

Prije nanošenja ovog 'tekućeg stakla' mobitel sam detaljno pregledala, a dodatno sam ga na pregled dala još dvjema osobama. Svi troje utvrdili smo da na zaslonu nema niti jedne ogrebotine. Logično, bio je gotovo nov. Deset dana kasnije uočila sam ogrebotinu na ekranu. Malu, tanku, gotovo neprimjetnu, ali tu je. I to što je mala ne mogu zahvaliti nano premazu već činjenici da jako pazim na mobitel, uvijek ga stavljam samoga u poseban džep. Ovu sitnu crticu vjerojatno je zaradio u dodiru sa zatvaračem toga džepa. Dakle, djeluje li čudotvorni nano premaz za mobitel, štiti li to tekuće staklo od masnih otisaka i ogrebotina? Od otisaka štiti prva tri dana, od ogrebotina - ne. Ako vam mobitel često ispada iz ruke, uplatite osiguranje ekrana. Ako vas brinu ogrebotine, a ne želite manijakalno paziti na mobitel, 'pregrizite' što se vidi rub, zanemarite pokoji mjehurić i kupite kaljeno staklo.

Ključne riječi

Komentara 5

DZ
Dzasmin
11:31 11.10.2023.

Uvijek je bilo, da dok je ovaca, bit' ce i vune.

LZ
lu_zer
11:37 14.10.2023.

Koristio sam vlažne maramice za šajbu s nano premazom , voda je klizila sa šajbe a mušice se nisu toliko lijepile , efekt je trajao neko vrijeme. Ja zadovoljan. Ne bih isprobavao na mobitelu

Avatar Aurel
Aurel
11:20 11.10.2023.

ovaj premaz je ustvari odličan... ali treba ga nanositi svaki dan... najbolje ujutro natašte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije