MOBITELI

Xiaomi udara na Samsung, lansirao preklopne adute MIX Fold 4 i MIX Flip

Novi Xiaomijevi mobiteli s preklopnim ekranima
Foto: Xiaomi
1/6
24.07.2024.
u 12:48

Ovim modelima i po izgledu i po nazivlju Xiaomi izravno udara na Samsung i njihove poznate linije Samsung Galaxy Fold i Flip, ali u jeftinijim i tanjim i lakšim izdanjima

Xiaomi je prije nekoliko dana u Kini lansirao svoju novu liniju MIX uređaja s preklopnim zaslonima Xiaomi MIX Fold 4 i MIX Flip. Cijene koje su objavljene u Kini su  5.999 yuana (oko 760 eura) za MIX Flip i 8.999 yuana za MIX Fold 4 (oko 1140 eura). Ovim modelima i po izgledu i po nazivlju Xiaomi izravno udara na Samsung i njihove poznate linije Samsung Galaxy Fold i Flip, ali u jeftinijim i tanjim i lakšim izdanjima. 

Nova generacija Xiaomijeve šarke u modelu MIX Fold 4 postigla je smanjenje težine i kompaktnost. Korištenje visokootpornih materijala u kombinaciji s prijenosnim mehanizmom od karbonske keramike poboljšalo je pouzdanost šarke. Ukupna debljina i težina su značajno smanjene. Novi dizajn ima debljinu od samo 4,59 mm kada je otvoren i 9,47 mm kada je zatvoren, ističu iz Xiaomija. 

Foto: Xiaomi

Plutajuća ploča šarke, potporna ploča zaslona i središnji odjeljak za bateriju oblikovani su od T800H karbonskih vlakana. Xiaomi tvrdi da je to značajno povećalo ukupnu čvrstoću i izdržljivost, a istovremeno znatno smanjilo težinu mobitela. Povećan je i kapacitet baterije na 5100mAh. Nova baterija bi trebala imati i dulji vijek trajanja baterije, podržava 67W žično punjenje i 50W bežično punjenje. Koristi se Qualcommov čipset Snapdragon 8 Gen 3 s inovativnim 3D sustavom hlađenja.

Xiaomi MIX Fold 4 dolazi s dva zanimljiva flagship zaslona. Unutarnji zaslon ima 7,98-inčni Samsung E7 LTPO panel s rezolucijom od 2488x2244, podržava prilagodljivu brzinu osvježavanja od 1-120Hz i HDR10+. Vanjski zaslon je 6,56-inčni C8+ panel s rezolucijom od 2520x1080, također podržava brzinu osvježavanja od 120Hz.  Oba zaslona Xiaomi MIX Fold 4 telefona podržavaju Dolby Vision tehnologiju.  Središnji okvir koristi aluminijsku leguru, a vanjski zaslon opremljen je Xiaomi Shield Glass-om dok unutarnji zaslon koristi UTG ultra tanko fleksibilno staklo. Šarka je unaprijeđena s ultra-jakom čelikom od 1800MPa, čineći 82,6% šarke, s vijekom trajanja otvaranja i zatvaranja od 500.000 puta (Xiaomijevi podaci). 

Foto: Xiaomi

Xiaomi MIX Fold 4 sadrži četverostruki sustav kamera s Leica optičkim lećama. Glavna kamera koristi 50MP Light Fusion 800 senzor visokog dinamičkog raspona. Ultraširokokutna leća od 12MP nudi kut gledanja od 120 stupnjeva, a tu su i dva telefoto objektiva. Iz Xiaomija spominju široku lepezu načina fotografiranja u različitim uvjetima i scenarijima, a između ostalog bi trebale biti poboljšane i portretne fotografije. 

Xiaomijev sustav HyperOS optimiziran je za iskorištavanje velikih zaslona kao na MIX Fold 4 uređaju. Koristi se i umjetna inteligencija poput AI asistenta za konferencije i u raznim aplikacijama. 

Foto: Xiaomi

Xiaomi je proširio svoj portfelj i na tržište kompaktnih preklopnih uređaja - u vidu modela Xiaomi MIX Flip. Xiaomi MIX Flip ima 4-inčni vanjski zaslon s dizajnom zakrivljenim na četiri strane. Vanjski zaslon ima 1.5K rezoluciju i brzina osvježavanja od 120Hz s vršnom svjetlinom od 3000 nita, HDR podrškom i zaštitom za oči. Iste specifikacije su i na unutarnjem zaslonu. Iz Xiaomija ističu da na vanjskom ekranu funkcionira više od 200 najpopularnijih aplikacija, a aplikacije bi se trebale prikazivati bez rezanja. 

Xiaomi MIX Flip pokreće flagship čipset Snapdragon 8 Gen 3. Opremljen je Xiaomijevom baterijom kapaciteta od 4780mAh. Središnji okvir koristi istu aluminijsku leguru kao i MIX Fold 4, kao i otpornije staklo i zaštitu zaslona. Interni mehanizam kompaktne dvostruke šarke koristi iste visokokvalitetne i otporne na habanje materijale kao MIX Fold 4, s vijekom trajanja otvaranja i zatvaranja od 500.000 puta (Xiaomijevi podaci).  MIX Flip opremljen je objektivima koje potpisuje kompanija Leica. Kada je zatvoren, vanjski zaslon može se koristiti s dvije Leica optičke leće za fotografiranje i snimanje videozapisa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije