OD 1. LISTOPADA

Zabrinutost zbog kineskih električnih auta: Kanada uvodi carine od 100 posto na uvoz

Foto: REUTERS/Kevin Krolicki
1/2
26.08.2024.
u 21:54

Gotovo je nemoguće kupiti kineska električna vozila u Sjedinjenim Državama i Kanadi

Kanadska vlada objavila je u ponedjeljak da će nametnuti carinu od 100 posto na uvoz električnih automobila iz Kine od 1. listopada, po uzoru na nedavni potez Sjedinjenih Država. U SAD-u, Kanadi i Europi postoji zabrinutost da će jeftina kineska električna vozila preplaviti njihova tržišta i ugroziti lokalne proizvođače i dobavljače. Tvrde da kineske tvrtke imaju koristi od vladine politike viška kapaciteta i blažih standarda za zaštitu radnika i okoliša.

Ottawa je istovremeno najavila i carine od 25 posto na kineske proizvode od čelika i aluminija. Stupaju na snagu 15. listopada. U međuvremenu će se održati konzultacije o mogućim daljnjim vladinim akcijama glede zaštite drugih sektora poput baterija, poluvodiča, solarnih proizvoda i kritičnih minerala.

Gotovo je nemoguće kupiti kineska električna vozila u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Američka vlada je u svibnju uvela dodatne carine od 100 posto na električne automobile iz Kine. Europska komisija slijedila je taj primjer u lipnju i iznijela vlastite planove koji predviđaju različite tarife ovisno o kineskom proizvođaču.

 

GALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije