Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNA VOŽNJA

Zimski pneumatici su ključni dio zimske opreme vozila

zima
Shutterstock
15.01.2024.
u 14:29

Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (Narodne novine broj: 121/2020., propisano je da  vozila koja prometuju javnim cestama  na području Republike Hrvatske  moraju imati zimsku opremu u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Za vozila do 3,5 tone najveće dopuštene mase, pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg spremnim za postavljanje u slučaju potrebe. Za vozila iznad 3,5 tone zimskom opremom smatraju se zimski pneumatici na pogonskim kotačima ili uređaji za povećanje učinka prianjanja kotača.

To znači da vozilo u navedenom razdoblju može biti opremljeno i ljetnim gumama dovoljnog gaznog sloja, ali vlasnik u vozilu mora imati lance za snijeg koje može postaviti na vozilo, ako dionica na koju se uputio bude proglašena zimskom dionicom. Neke su dionice, gore navedenom Odlukom, u razdoblju od 15.11. do 15.4. proglašene zimskim dionicama bez obzira na vremenske uvjete pa je na njima uvijek potrebno imati zimsku opremu.

Gume sa čavlima ne smiju se koristiti na prometnicama u RH sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

Iako su zimske gume obvezne od 15. studenoga tekuće do 15. travnja sljedeće godine i u navedenom razdoblju se  tehnički pregled vozila može obaviti i s ljetnim gumama. Isto tako, vozilo može u ljetnom razdoblju pristupiti tehničkom pregledu iako je opremljeno zimskim gumama. Naime, na tehničkom pregledu se provjerava stanje guma i jesu li odgovarajućih dimenzija. Kod stanja guma provjerava se jesu li potrošene do propisanih oznaka proizvođača i jesu li u skladu s propisima (to jest moraju imati dubinu gaznog sloja od minimalno 1,6mm).

Foto: Shutterstock

Na kraju svakako treba naglasiti  i da, kada je temperatura niža od  7 °C, zimske kao i cjelogodišnje gume homologirane za zimske uvjete, imaju značajno bolje prianjanje na cesti što uvelike povećava sigurnost u prometu, te je naša preporuka da koristite zimske gume na svojim vozilima.

 

Sadržaj nastao u suradnji s CVH

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije