Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ!

Znate li nakon koliko minuta auto na suncu postaje smrtonosna klopka?

Shutterstock
06.07.2023.
u 12:26

Ako je auto parkiran na suncu, uz vanjsku temperaturu od 24 °C temperatura u vozilu sa zatvorenim prozorima za 10 minuta može dosegnuti 38°C. Tijelo djeteta zagrijava se do pet puta brže od tijela odrasle osobe

Svakog ljeta ponavlja se ista priča, ne samo u Hrvatskoj. Štoviše, čini nam se da ovu katastrofalnu grešku vozači u drugim zemljama rade češće nego hrvatski vozači, ali već je i jedna takva situacija previše pa se ne bi trebala dogoditi. Ostaviti u automobilu dijete ili psa, naravno, nije isto, ali rezultat je jednak – živo biće patit će, a ostane li malo dulje u toj nezavidnoj situaciji u konačnici će i umrijeti. Prisjetimo se samo slučaja iz Slovenije, od prije 15-ak dana, gdje je dijete umrlo u vozilu. Isti scenarij odigrao se početkom prošlog mjeseca u Italiji.

Stoga nikada nije previše ponavljati – ako je automobil parkiran na suncu, uz vanjsku temperaturu od samo 24 °C, temperatura u vozilu (uz zatvorene prozore) za samo 10 minuta može dosegnuti 38 °C. Stoji li auto na suncu 30 minuta, u njegovoj će kabini temperatura skočiti i do 50 stupnjeva Celzijevih. Na dijelovima interijera vozila koji su direktno na suncu nakon nekog vremena možemo izmjeriti čak 80 stupnjeva. Jasno je stoga da automobil na suncu nije mjesto na kojem biste trebali ostaviti ni djecu ni životinje, čak ni kad ste uvjereni da to činite samo na kratko vrijeme.

Ono što se vama čini kratko, za dijete može biti kobno. Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodbe na visoke temperature okoliša), tijelo djeteta zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja tjelesne temperature i do toplinskog udara. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega. Izgovor 'ostavili smo ga samo na pet minuta' ili 'nismo htjeli buditi umorno dijete' malo vrijedi kad više ništa ne možete učiniti da vratite zdravlje ili, u najgorem slučaju, život.

Komentara 1

BR
Brk.
16:00 06.07.2023.

"Znate li nakon koliko minuta auto na suncu postaje smrtonosna klopka?" Znam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije