U HUP-U

5G infrastruktura ključna za ravnomjerniji regionalni razvoj RH

Zagreb: Potpisivanje sporazuma o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
26.10.2021.
u 14:38

Uz Butkovićevo ministarstvo, sporazum su sa HUP-om potpisali i predstavnici ministarstava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospodarstva i održivog razvoja te zdravstva

Potres i pandemija jasno su dali do znanja koliko je važna komunikacijska infrastruktura. Dio građana i dalje ima određeni strah od razvoja komunikacijske infrastrukture te se u nekim sredinama, nažalost, uklanja oprema nužna za komunikaciju, obrazovanje i rad na daljinu. Stoga je inicijativa koja okuplja sve dionike sektora osobito važna jer će doprinijeti edukaciji i informiranju građana o važnosti razvoja i normalnog funkcioniranja komunikacijske infrastrukture - rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na današnjem potpisivanju Sporazuma o  jačanju tehnološkog napretka i gospodarske konkurentnosti Hrvatske.

Uz Butkovićevo ministarstvo, sporazum su sa HUP-om potpisali i predstavnici ministarstava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospodarstva i održivog razvoja te zdravstva.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić istaknuo je da IT sektor u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina bilježi stabilan, dvoznamenkasti prosječni godišnji rast od 11,5 posto i predstavlja rastuću industrijsku granu u Hrvatskoj. Tijekom pandemije, IT i telekomunikacijska industrija pokazale su svoje kvalitete kao katalizatori digitalne transformacije na svim razinama, što je omogućilo nastavak gospodarske aktivnosti kompanija, rada na daljinu, školovanja djece i mladih te kupovine potrepština.

Tomislav Makar, dopredsjednik HUP ICT Udruge i voditelj radne skupine za telekomunikacije naglasio je kako kralježnicu ICT-a, na kojoj sve počiva i na koju se sve naslanja, čini kvalitetna komunikacijska infrastruktura.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Bez ulaganja u širokopojasni Internet i novu generaciju mobilne mreže 5G, nema govora o digitalnoj transformaciji privatnog i javnog sektora, nema razvoja novih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti i nema specijalizacija koje bi Hrvatsku činile konkurentnom u europskom i svjetskom kontekstu. 5G komunikacijska infrastruktura ključna je i u ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, ruralnih dijelova i otoka, jer smo zahvaljujući njoj svi jednako digitalno povezani - istaknuo je Makar.

Podršku Vlade RH što bržoj i lakšoj implementaciji mreže novih generacija istaknuo je i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je rekao kako je svima jasno da filozofija izdavanja dozvola za gradnju mora biti drastično modificirana i brža uz manje administrativnih prepreka.

- Pripremamo se i na izmjenu Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji i ono što je sigurno, ovi zakoni, ali i drugi propisi ne smiju biti kamen spoticanja razvoju 5G mreže - istaknuo je Horvat.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg naglasio je kako su zeleno i digitalno ključne agende EU koje se prožimaju kroz sve projekte financirane iz strukturnih fondova, a ICT doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva u zaustavljanju klimatskih promjena.

Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost RH potpisan je u sklopu inicijative Povezani smo sigurni koju posljednje dvije godine provodi HUP, a čija je svrha informirati i educirati javnost o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, sigurnost, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, promet i energetiku.

Njime se želi potaknuti javne rasprava znanstvenika tehničke i zdravstvene struke, regulatora, zakonodavne i izvršne vlasti, operatora, predstavnika civilnog društva te korisnika usluga o aktivnostima razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža i uvođenja mreža pete generacije.

>> VIDEO Velika zagrebačka poplava dogodila se na današnji dan 1964.: Pogledajte arhivske fotografije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije