Baranjski kulen Belje ovjenčao se još jednom zlatnom medaljom, ovoga puta na 21. ocjenjivanju kakvoće kulena/kulina u Osijeku, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek. Pristigla su u osječki HGK ove godine 24 najbolja primjerka kulena registriranih proizvođača širom Slavonije i Baranje.
- Na tržištu postoji značajna razliku između proizvoda koji nose generički naziv kulen, kao vrsta trajne salame, i tradicionalnih kulena koje mi ocjenjujemo. S obzirom da je riječ o vrhunskom prehrambenom proizvodu, inzistiramo na profesionalnom pristupu od tradicionalne pripreme do zrenja kulena pa su na ovom ocjenjivanju prisutna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koje se primarno bave proizvodnjom i plasmanom kulena na tržište. Kao ocjenjivačka komisija, možemo izraziti zadovoljstvo visokom i ujednačenom kvalitetom svih ovogodišnjih uzoraka. Imali smo prilike kušati i ocijeniti tradicionalne kulene najznačajnijih proizvođača ove vrhunske suhomesnate delicije od kojih su najbolji nagrađeni zlatnim medaljama – rekao je dr.sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačke komisije.
Baranjski kulen iz Belja proizvodi se prema strogo definiranoj specifikaciji udruge proizvođača Baranjski kulen i nositelj je zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije. ZOZP znak na ambalaži jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i načina proizvodnje koji je karakterističan za područje Baranje.
- Specifičnost Baranjskog kulena je ujednačena granulacija prilikom usitnjavanja mesa (8mm) te korištenje papra u proizvodnji. Cijeli proces proizvodnje, od pripreme nadjeva preko punjenja u prirodni ovitak do dimljenja, odvija se ručno na tradicionalan način. Samo zrenje Baranjskog kulena traje nekoliko mjeseci, čime on postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus, te iznimno visoku kvalitetu potvrđenu i najnovijom zlatnom medaljom - naglasio je Miodrag Komlenić, direktor proizvodnje Baranjskog kulena u Belju i predsjednik udruge Baranjski kulen.