MEĐUNARODNI NATJEČAJ

Četiri tvrtke žele koncesiju nad naftom u sjevernoj Hrvatskoj

'nafta'
''
29.12.2011.
u 19:19

Ovo je prvi put da se stranim kompanijama nudi mogućnost traženja i proizvodnje nafte na teritoriju RH

Ina, ruski Zarubežnjeft, talijanski Vis-Viridis te Central European Oil Company (CEOC) registriran u Londonu i Zagrebu natječu se za istraživanje nafte i plina u sjevernoj Hrvatskoj, a pobjednik natječaja mogao bi uložiti do tri milijarde eura, objavila je Bankamagazine.hr.

Dan nakon parlamentarnih izbora, tehnička parlamentarna vlada objavila je 5. prosinca u Narodnim novinama natječaj za istraživanje nafte i plina kojim je ponudila prava na 14 istražnih prostora na području koje se proteže od istočne granice sa Srbijom do zapadne granice sa Slovenijom. Ovo je prvi put da se stranim kompanijama nudi mogućnost traženja i proizvodnje nafte na teritoriju RH. Do sad je ta ekskluzivna prava, koja su naslijeđena iz bivše Jugoslavije, imala isključivo Ina, no Vlada joj je u kolovozu oduzela istražne koncesije u sjevernoj Hrvatskoj zbog zanemarivanja istražnih radova.

Međunarodni natječaj otvoren je do 5. siječnja 2012. godine, a natječajnu dokumentaciju u Ministarstvu gospodarstva otkupile su za 5000 kuna Ina, Zarubežnjeft, Vis-Viridis i CEOC. Iz Ine, za koju je ovaj natječaj od presudne važnosti, odbili su dati bilo kakav službeni komentar kao i iz CEOC-a i slavonskobrodskog Vis-Viridisa.

Javnosti je otkriveno da je iz ruskog Zarubežnjefta ponuđeno ulaganje u vrijednosti između dvije i tri milijarde eura.

Komentara 9

RE
@rea
19:57 29.12.2011.

Za par godina eto nas u OPEC-u. ;o))

JA
james49
20:41 29.12.2011.

Prodati licencu bilo kome samo ne ovakvoj INI

MA
marras85
13:32 01.01.2012.

Znaci spali smo na nivo jedne Africke Zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije