Analiza RBA

Cijene nafte niže zbog usporavanja gospodarstva SAD-a

nafta
VL Photo
13.08.2010.
u 14:54

Nakon objave FED-a kako će gospodarski rast u SAD-u ove godine biti ipak manji, cijena nafte spustila se na 76 dolara po barelu.

Cijena sirove nafte (WTI) s isporukom sljedećeg mjeseca na burzi u New Yorku u srpnju imala je razmjerno stabilan uzlazni trend te je s razina od oko 72 dolara po barelu do kraja mjeseca narasla na 79 dolara po barelu. Početak kolovoza donio je nastavak blagog rasta cijena nafte, ali je ovog tjedna, nakon objave FED-a kako će gospodarski rast u SAD-u ove godine biti ipak manji nego se prvotno očekivalo, trend zaustavljen pa se cijena nafte spustila na 76 dolara po barelu. Do kraja godine na cijenu nafte nastavit će utjecati makroekonomski pokazatelji i posljedično očekivanja o brzini oporavka svjetskog gospodarstva, pišu analitičari RBA.

Međunarodna organizacija za energiju (IEA) u srpnju nije mijenjala očekivani iznos potražnje za naftom u ovoj godini pa on i dalje iznosi 86,5 mb/d, što predstavlja rast od 2,1 posto u odnosu na 2009. godinu. Kao i obično, IEA je u srpnju izašla s prvim prognozama za sljedeću godinu. U skladu s procjenom MMF-a o rastu globalnog gospodarstva u 2011. za 4,3 posto u odnosu na 2010, svjetska potražnja za naftom sljedeće bi godine mogla porasti za 1,6 posto (+1,3 mb/d) u odnosu na 2010. te dosegnuti 87,8 mb/d. Rast potražnje trebao bi u potpunosti biti posljedica rasta potražnje zemalja izvan OECD-a, i to posebice zemalja iz Azije i Južne Amerike.

Ipak dinamika rasta bi trebala biti sporija nego ove godine ponajviše zbog očekivanog usporavanja rasta u Kini kako vlada bude postupno ukidala fiskalne i monetarne poticajne mjere pa bi udio Kine u ukupnom rastu potražnje za naftom u 2011. mogao pasti na 30 posto s gotovo 50 posto koliko iznosi ove godine. Iako bi zemlje OECD-a trebale zabilježiti pozitivnu godišnju stopu rasta BDP-a, očekuje se da će se potražnja za naftom u sljedećoj godini smanjiti za 0,5 posto u odnosu na ovu godinu. Zbog usporavanja gospodarskog oporavka, SAD više neće biti glavni pokretač rasta potražnje za naftom među OECD zemljama. Tome treba dodati i sve intenzivniju zamjenu nafte drugim energentima u razvijenim zemljama.

Ukupna ponuda nafte u lipnju pala je na 86,1 mb/d zahvaljujući slabijoj proizvodnji nafte i zemalja OPEC-a te onih izvan te skupine. U 2011. godini očekuje se rast potražnje za naftom u Južnoj Americi i Africi, dok se pad proizvodnje očekuje u Sjevernom moru i Meksičkom zaljevu gdje se vađenje nafte još nije stabiliziralo nakon tragedije na bušotini Deepwater Horizon. Istjecanje nafte u Meksički zaljev i velika ekološka katastrofa mogle bi i u budućnosti utjecati na svjetsku ponudu nafte s obzirom da se očekuje postroženje propisa o vađenju nafte iz mora, pišu analitičari RBA.

 

Ključne riječi

Komentara 1

CO
Contractor
17:46 13.08.2010.

Ovo me ipak jako zanima pošto mi je plaća u USD-ima!Što veći tečaj USD ja sretniji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije