oporavak

Economist: Hrvatski BDP rast će dva posto u 2011.

radnici
PIXSELL
03.01.2011.
u 11:56

Ugledni britanski časopis u publikaciji "Svijet u 2011." najavljuje i smanjenje nezaposlenosti, povećanje plaća i privatizaciju brodogradilišta. Hrvatska će, kažu, zaključiti i pregovore s EU

Prognozirajući svjetske gospodarske trendove u 2011. godini, britanski Economist Hrvatsku vidi prilično optimistično; najavili su rast BDP-a dva posto, više nego u Austriji, smanjenje nezaposlenosti i povećanje plaća. Njihova publikacija "Svijet u 2011." ekonomije pojedinih država stavlja u politički kontekst te u predizbornoj godini najavljuje HDZ-ov jači angažman u poboljšanju ekonomske situacije, pregovorima s EU i borbi s organiziranim kriminalom. Također, na redu je i privatizacija brodogradilišta koja se mora provesti prije završetka pregovora. 

Pozornost, ističu, treba obratiti na proces priključenja EU, nakon što je rezolucija o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom u 2009. godini otvorila put u EU. Najavljuju priključenje EU 2012. uz uvjet privatizacije brodogradilišta do kraja godine. No, gospodarski rast ipak će nam, prognoziraju, biti niži od slovenskog i mađarskog.

 

Ključne riječi

Komentara 93

PA
patuljčica..
13:40 03.01.2011.

Zagorac A drugo, jugonostalgičari se čvrsto nadaju da će HDZ osvojiti barem još jedan mandat, naime teško da će stići u ovih godinui dana skroz uništiti državu.

UN
unknown99
14:15 03.01.2011.

Bez znacajnih gospodarskih ulaganja nista od toga svega. Sto vise, ova godina ce biti ista kao i prosla.Nazalost samo jos jedan val otkaza moze uslijediti.

OB
-obrisani-
15:28 03.01.2011.

ne volim ovu optimističku klimu plasiranu izvana. USA vidi idealnu klimu za svoja ulaganja i koliko god se mi trudili biti u recesiji toliko se ovi trude smazati nas u jednom zalogaju. Ja nebi da stranci ulažu u RH, čakk niti u dionice. 254 milijardi kn koliko vrijedi ZSE je za ADIA grupaciju čiji je portfolio preko 2.500 milijardi eura mrvica!? Zemljišta, apartmane, hotele može saam S. Berlusconi pokupovati u Istri (koji je težak 7 milijardi eura). Ostatak Hrvatske Sao Paolo i Unicredito grupacije mogu isplatiti u cashu. Ostaje nam onda da se bacimo u more i da nas pojedu strani morski psi. Možemo mi narasti i preko 10% u 2011 ali zašto bismo? Želimo 1.400.000 bogatih obitelji sa standardom većim od austrije. POANTA: dajte vi nama info kako povući sredstva iz pretpristupnih fondova i kome se obratiti, kako zaraditi, što ide u turizmu, dajte nam smjernicu kako doći do cilja. Nemojte nas uništavati tolikom količinom trećerazrednih informacija. večernji svi čitaju, vjesnik i poslovni ne. Economist čita svega 4% bankarske Hrvatske. zahvaljujemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije