Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

HNB: U slučaju Credo banke sve je bilo zakonito

'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
12.12.2011.
u 21:00

Nakon što je Credo banci oduzeo dopuštenja za rad, HNB je onemogućio plaćanja preko međubankovnih platnih sustava

Nakon niza napada na HNB zbog slučaja Credo banke, od nagađanja da se stečaj moglo izbjeći pa do sumnja zbog isplate novca trima klijentima s računa banke koji je već bio blokiran, radi čega je Hanfa HNB prijavila DORH-u, ponovo se oglasila središnja banka s kronologijom događaja i opravdanjima da ničega spornog nije bilo.

Odobrenje za rad banke prestalo je 22. 11. u 15.30 sati, a sve obveze plaćanja koje su zadane do kraja tog obračunskog dana morale su se obaviti pa je tako jedno izvršeno u 18.38, a drugo sljedeći dan u 7.22 sati. Dana 23. studenoga oko 12 sati iz Fine je zaprimljeno plaćanje zadužnice na temelju ovrhe te naplata na temelju mjenice, što je i izvršeno. Oko 14 sati primljene su još dvije mjenice, ali je jedna djelomično isplaćena, a za drugu više nije bilo novca. Kao ni za mjenicu pristiglu oko 15 sati i 10 naloga po zadužnici koji su iz Fine stigli sljedeći dan ujutro.

Tek nakon toga zaprimljen je nalog od Fine za blokadu računa Credo banke. Zato, kažu, nije točno da su za te isplate korištena sredstva investicijskog društva, odnosno Abacus brokera, koji je novac klijenata držao u banci na tzv. računu 13. U HNB-u kažu i da taj račun od ove godine više ne pripada računu za posebne namjene. Niti je propisano da je HNB dužan provoditi nadzor nad stanjem takvih novčanih sredstava.

Ključne riječi

Komentara 10

EU
eurobanana
07:39 13.12.2011.

Sve po zakonu . imamo ustav nemamo zakona . imamo zakon nemamo paragraf . imamo kriminalce nemamo osude . imamo dokazane kriminalce pustamo ih na slobodu . u IME ZAKONA . samo se pitam kad je BANANA imala zakone i za koga

Avatar bakunjin
bakunjin
08:02 13.12.2011.

E ..beš onda takve zakone.

OB
-obrisani-
22:14 12.12.2011.

Rohatinski i cijela ekipa na vrhu HNB-a, osobito banditi Holjevac i Vujčić, trebaju dobiti nogom u stražnjicu. Poslije Škegre to su najveće štetočine. Rohatinski nas je sve vukao za nos jer je, i to od prvoga trenutka kada je smjestiotio svoju debelu guzicu u HNB-ovu fotelju, radio za interese krupnoga kapitala. No kaznit će život i Rohatinskoga, i Vujčića, i Holjevca. Platit će za sve što su učinili malomu čovjeku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije