Poslodavci

HUP: Vladine su mjere nedovoljne, neće biti gospodarskog rasta

\'14.09.2010., Zagreb - HUP, Hrvatska udruga poduzetnika, Davor Majetic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
12.03.2012.
u 11:26

Dosadašnju suradnju s novom vladom smatramo nedovoljnom i nedostatnom, poručuju iz HUP-a

Do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala te se istovremeno njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost, navodi se u objavi za medije Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Dodaje se kako su  Izvršni odbor i Savjet HUP-a zabrinuti zbog aktualnog gospodarskog stanja te opsega i učinkovitosti aktivnosti koje se provode i planiraju provoditi radi gospodarskog oporavka.

Ono što posebno zabrinjava jest sve veća neusklađenost Vladinih mjera s jedne te mjera i aktivnosti lokalnih vlasti i poteza javnih poduzeća s druge strane, što sve skupa dodatno otežava rad poduzetnicima. U trenutku kada država smanjenjem doprinosa i nekih parafiskalnih nameta pokušava smanjiti ukupno opterećenje na gospodarstvo, lokalna vlast u Zagrebu, na primjer, odlučila je uz ostalo povećati cijenu prijevoza za zaposlene. Samo tom mjerom zagrebačkim su poduzetnicima obveze povećane za čak 309 milijuna kuna godišnje, poručuju poslodavci.

 U HUP-u smatraju da su rad i kapital u Hrvatskoj preopterećeni, radno je zakonodavstvo loše i ograničavajuće, obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni je sustav spor i neučinkovit, državna, lokalna i regionalna administracija teško je prohodna i neučinkovita. Sve su to ozbiljni problemi koje do sada poduzete mjere sigurno neće riješiti.

Dosadašnju suradnju s novom vladom smatramo nedovoljnom i nedostatnom. Smatramo da dijalog i suradnja socijalnih partnera mogu dovesti do boljih i učinkovitijih mjera i aktivnosti koje neizostavno moraju rezultirati pokretanjem naše zemlje u pozitivnom smjeru, što brže i čim prije, zaključuju u HUP-u.


Ključne riječi

Komentara 42

PR
promill
11:43 12.03.2012.

Bravo Kolumbo!

TO
tom
11:50 12.03.2012.

obnovu fasada i javnih zgrada za 1,8 milijardi kuna može napraviti 5 dobrih građevinskih firmi svaka svaka s po 50 radnika. a što je s ostalima? i to će dići GDP za 0.8%? ne znam tko je radio računicu ali ne da se prevario nego laže cijelu naciju!

OB
-obrisani-
11:47 12.03.2012.

A sto ce biti sledece godine kada moramo vratiti kredita 13 milijardi, hoce li Linic i Cacic proglasiti stecaj Hrvatske i MMF postaviti bankara stecajnog direktora pa ce strumf Putin preko Mesica i Josipovica kupiti Hrvatsku. E komunisti sitno vam se pise !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije