PROMO

Industrijska tranzicija Jadranske Hrvatske

Industrijska tranzicija Jadranske Hrvatske
28.04.2022.
u 08:54

140 milijuna eura bespovratnih sredstava za poduzetnike Jadranske Hrvatske

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prosincu 2020. započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Naime, te regije su znatno ispod prosjeka razvijenosti Europske unije te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti.

Cilj provedbe industrijske tranzicije je jačanje regionalne konkurentnosti kroz aktivnosti pametne specijalizacije i jačanja pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti. Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za kojega je predviđena alokacija od 506 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za poduzetnike i gospodarstvenike sa područja Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske. Od tog iznosa, 66 milijuna eura namijenjeno je za razvoj poslovne infrastrukture u potpomognutim i brdsko planinskim područjima u cilju jačanja regionalnih eko sustava za industrijsku tranziciju. Za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske osigurano je 140 milijuna eura.

Područja ulaganja: Strateška partnerstva za inovacije; Rast i razvoj inovativnih start-up tvrtki i malih i srednjih poduzetnika; Razvoj inovacijskih klastera; Razvoj pametnih vještina; Jačanje regionalnog eko sustava za poduzetnike

Jadranska Hrvatska je jedna od četiri aktualnih NUTS 2 statističkih regija Hrvatske nastalih grupiranjem županija. Obuhvaća sedam županija: Dubrovačko-neretvansku, Istarsku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju. Socioekonomski pokazatelji svrstavaju većinu ovih županija među najnerazvijenija područja Republike Hrvatske. Naime, dvije od tih sedam županija imaju status potpomognutog područja: Ličko-senjska (I. kategorija) i Šibensko-kninska županija (II. kategorija), što znači da je njihov indeks razvijenosti ispod prosjeka Republike Hrvatske. To su glavni razlozi zašto je ta regija uključena u Integrirani teritorijalni program za razdoblje od 2021. do 2027.

Jadranska Hrvatska je u razdoblju od 2009. do 2015. zabilježila rast nezaposlenosti zbog globalne gospodarske krize koja je najviše pogodila sektor brodogradnje. Naime, brodogradilišta koja su zapošljavala najveći broj radnika morala su smanjiti broj zaposlenih te su započela procese restrukturiranja i reorganizacije proizvodnje. Već od 2016. nezaposlenost se počela smanjivati, no jačaju trendovi sezonskog zapošljavanja koji su izraženiji nego prije početka gospodarske krize. Tako nezaposlenost uobičajeno raste do drugog  mjeseca, a potom dolazi do značajnog smanjivanja za vrijeme trajanja ljetne sezone. Međutim, na gospodarski oporavak protekle dvije godine negativno je utjecala i globalna epidemija korona virusa.

Kako bi se utvrdili prioriteti ulaganja, izrađeni su planovi za industrijsku tranziciju tih regija. Na temelju utvrđenih globalnih trendova odabrane su prioritetne gospodarske niše i regionalni lanci vrijednosti koji već imaju tradiciju u gospodarstvu pojedine regije te mogu značajno transformirati gospodarstvo. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je ranije raspisalo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti za svaku od pojedinih regija u okviru kojeg je pristiglo više od 1900 prijava zainteresiranih poduzetnika koji će imati priliku sudjelovati u kreiranju javnih politika za industrijsku tranziciju svojih regija. Cilj je međusobno umrežavanje, stvaranje strateških partnerstava, kreiranje regionalnih lanaca vrijednosti i konačno zajedničko pozicioniranje i izvan granica Hrvatske te jačanje rasta i razvoja poslovanja te otvaranje novih visoko-kvalitetnih radnih mjesta.

Ciljanim javnim pozivima za poduzetnike ovisno o NUTS2 regiji u kojoj posluju, omogućit će se razvoj i rast njihovog poslovanja, ali i stvaranje visokokvalitetnih proizvoda i stvaranje novih hrvatskih regionalnih brendova.

“Za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske osigurano je 140 milijuna eura samo za poduzetnike i gospodarstvenike s ovog područja. Ova sredstva omogućit će daljnji rast i razvoj gospodarstva Jadranske Hrvatske te osigurati dodatne prilike poduzetnicima i gospodarstvenicima za prilagodbu svog poslovanja zelenoj i digitalnoj tranziciji koja nas očekuje u narednih 10 godina “, izjavila je ministrica Nataša Tramišak.

Za lakše otklanjanje gospodarske i socijalne štete prouzročene pandemijom, poticanja oporavka, očuvanja i otvaranja radnih mjesta te kako bi oporavak Hrvatske bio održiv, ravnomjeran, uključiv i pravedan, Hrvatska je u procesu izrade programskih dokumenata za korištenje fondova Europske unije u razdoblju 2021. – 2027. veliki naglasak stavila na teritorijalni pristup ulaganjima. Taj se novi pristup temelji na Place-based“ ulaganjima temeljem utvrđenog teritorijalnog kapitala, razvojnih izazova i razvojnih potencijala.  To je u skladu sa strateškim okvirom Europske unije za regionalni razvoj – „Teritorijalnom Agendom 2030.“ s ciljem uravnoteženog razvoja EU. Time se ističe važnost otključavanja jedinstvenog potencijala teritorija s određenim geografskim obilježjima i teritorijalnim kapitalom kroz integrirani pristup razvoju i „Place-based” ulaganjima.

Poduzetnici uključite se na vrijeme i postanite dio regionalnih lanaca vrijednosti i sukreator politika za industrijsku tranziciju!

Transformacija industrije, u skladu s globalnim trendovima industrijskog razvoja i uvođenje strukturnih promjena u regionalna gospodarstva u fokusu su industrijske tranzicije te su od posebnog značaja za stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i usmjeravanje gospodarskog rasta i razvoja hrvatskih regija. Industrijskom tranzicijom Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske nastojat će se ojačati konkurentnost regionalnog gospodarstva putem dodatnih ciljanih ulaganja u okviru regionalnih lanaca vrijednosti na razini NUTS 2 regija.

Više informacija o procesu industrijske tranzicije potražite na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i stranici  www.strukturnifondovi.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije