Ingra

Manji dugovi i veći kapital korigirat će cijenu dionice Ingre?

igor oppenheim
Renato Branđolica
09.11.2010.
u 16:37

CIjena dionice Ingre pala je za 11,9 posto, na neko vrijeme bilo je obustavljena trgovina, a izgledno je da ulagačima nedostaju detalji o dokapitalizaciji

Poslije  pada dionice Ingre koji je probio razinu od 10 posto automatski je obustavljena trgovina na Zagrebačkoj burzi, ali je tijekom dana i nastavljena. Naime, Ingra je izvijestila o planu dokapitalizacije društva, a to automatski znači smanjenje udjela njezinim sadašnjim dioničarima. No isto tako povećanje kapitala i rješavanje dugova dugoročno su dobri za društvo, kao i izgledna cijena od 20 kuna po kojoj će se obaviti dokapitalizacija.

Čini se da ulagačima nedostaju pojedinosti o dokapitalizaciji, a koji će se znati tek poslije izdavanja prospekta. Zna se da Ingra prvotno planira smanjiti temeljni kapital sa 300 na 150 milijuna kuna, zbog prenošenja 150 milijuna kuna u rezervacije, a potom obaviti dokapitalizaciju do najviše 300 milijuna nakon. Poslije toga temeljni bi kapital iznosio 450 milijuna kuna. Povećanje kapitala obavilo bi se ulaganjem prava i kroz najviše 15 milijuna novih redovitih dionica. Prava se odnose na jedanaest tvrtki koje potražuju novac od Ingre i ona će se pretvoriti u dionice.

Sadašnji dioničari nemaju pravo prednosti pri upisu dionica jer, kako kažu u Ingri, cijeli je proces dio restrukturiranja tvrtke, u kojem se moraju isplatiti vjerovnici i smanjiti rashodi. Unutar Crobexa 10 dionica Ingre je u deset ovogodišnjih mjeseci imala najveći pad vrijednosti od čak 45 posto. Na početku godine vrijedila je oko 44 kune, a jučer je trgovinu započela s vrijednošću od 20,89 kuna, a do kraja dana pala na 18,5 kuna. No analitičari očekuju da će restrukturiranje korigirat cijenu. S ovogodišnjim padom cijene dionice povezan je pad njezine prodaje od 51,3 posto prema istom razdoblju lani, kao i prihoda 55,9 posto. Pad prodaje nije mogao biti nadoknađen rezanjem rashoda. Gubitak je u devet mjeseci bio visokih 36 milijuna kuna. U Ingri oporavak očekuju sredinom sljedeće godine. 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
komifo
10:33 09.11.2010.

Trenutno dionica -7%, u odnosu na jučer, do kraja dana ? Sutra? Ode sve u .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije