masterindex

Od ulaska u EU 30% češća web-potrošnja

šoping
Foto: ilustracija
1/2
03.07.2015.
u 09:15

Čak 81% korisnika kartica povremeno kupuje preko interneta zbog povoljnijih cijena. Za trećinu su veća i beskontaktna plaćanja

Od ulaska Hrvatske u EU zbog nestanka carinskih barijera konstantno raste kupnja preko interneta: podaci za svibanj pokazuju da 81% korisnika kartica povremeno kupuje online u odnosu na 73% u isto vrijeme lani. Prema rezultatima istraživanja MasterIndex, 28% ispitanika je u internet-šopingu jednom tjedno do dva puta mjesečno. Najviše kupuju odjeću, obuću i modne dodatke (60%) te elektroniku (48%), a samo ih 17% to čini u domaćim web-trgovinama. Online kupuju uglavnom zbog povoljnijih cijena i popusta (71%), a polovica zato što ne moraju fizički ići u dućan. Nakon priključenja EU 30% korisnika kartica povećalo je web-potrošnju.

Raslo je i korištenje beskontaktnih plaćanja; sa 15% u svibnju 2014. na 35% u svibnju 2015.

– To je brz i efikasan način plaćanja za kupnju robe bilo kojeg iznosa: kupnje do 100 kuna provode se bez unosa PIN-a, dok se iznad 100 kuna transakcija dodatno potvrđuje PIN-om. Transakcije su osigurane višeslojnom zaštitom – objasnila je Sanja Žigić, MasterCardova menadžerica za Hrvatsku. Među mobilnim plaćanjima najpopularnija su ona SMS-om koje koristi 80% ispitanika, a sa 20 na 26% rastao je i m-banking.

>> Malo Hrvata kupuje putem interneta jer su provizije i 7 posto

>> Glumac Borko Perić naručio je mikrovalnu putem interneta, a dobio cjedilo

Komentara 1

IK
ikonoklast
09:52 03.07.2015.

ko ima kupuje ko nema gleda hihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije