Mojposao

Lani čak 34 posto više oglasa za posao, najveći skok broja oglasa za rad u inozemstvu

burza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
03.01.2018.
u 08:14

Radnici odlaze u inozemstvo, više radi nesređenosti društva nego radi boljih uvjeta, kaže Igor Žonja

Najtraženija zanimanja u prošloj su godini bila konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator i čistač, a oglasa je bilo 41.000 i čak 34 posto više nego u 2016.

Slobodnih je radnih mjesta bilo i više, pojašnjavaju na portalu MojPosao, jer se jednim oglasom često tražilo više izvršitelja. U 63 posto slučajeva nudio se rad na neodređeno, a najčešći uvjeti u oglasima bili su napredni engleski i radno iskustvo od otprilike dvije i pol godine.

Od svih oglasa objavljenih na portalu MojPosao tijekom prošle godine, većina se odnosila za rad u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (51%). Potom brojnošću slijede oglasi za poslove na području Splitsko-dalmatinske te Primorsko-goranske županije.

– Podaci pokazuju sličan trend kao i prošlih godina, a najveći je skok u broju oglasa za inozemstvo. Najveći deficit radne snage bilježe sektori turizma i proizvodnih djelatnosti, to smo već upozoravali. Svejedno, nije ništa značajno napravljeno da se to spriječi. Kvalificirani radnici odlaze u inozemstvo, više radi nesređenosti društva nego zbog boljih uvjeta, a mladi i njihovi roditelji uporno izbjegavaju strukovno obrazovanje – upozorava direktor portala MojPosao Igor Žonja.

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

burza
1/10

Komentara 1

Avatar ivan0408
ivan0408
02:34 05.01.2018.

Otisli smo, ne zbog nesredjene drzave, nego zbog vas uhljeba koji ste izmislili sve moguce poreze, prireze i namete da bi podmirili svoje drazvne place i ubacili nove clanove svoje rodbine u vas truli drzavni sistem. Mi to ne zelimo vise placati. Neka placaju budale koje su ostale u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije