UVODNIK

Nema brzih i jasnih inicijativa koje bi pomogle tržištu rada

07.02.2009.
u 12:14

Ulaganje u obrazovanje, poticanje samozapošljavanja, smanjenje radnog tjedna ili uvođenje dvostrukog statusa s kombinacijom zaposlenja i umirovljenja, neke su od preporuka osoba s ovotjednog okruglog stola. Nisu to izmišljene inicijative, nego su ih neke zemlje uspješno iskoristile, a neke Vlade u sadašnjoj krizi pozivaju javno na neke od tih poteza, kao što je primjerice u prvome redu ulaganje u obrazovanje ili smanjenje radnog tjedna.

Kod nas se oko toga mogu voditi samo rasprave, jer jasne inicijative s vrha nema. A bez takvih inicijativa (na što i upućuju trendovi sa Zavoda za zapošljavanje), nezaposlenost će biti u porastu. Već se prognozira ponovni povratak u 2003. godinu, jer na burzi pretežno završavaju osobe s nižom stručnom spremom koje su teže zaposlive.

Bez jasnih programa zaposlenicima ne mogu pomoći niti poslodavci jer su i oni sami u problemima. A neki od njih onda dodatno, zbog nesnalaženja, vuku krive poteze. Zato u ovoj situaciji mnogi i mijenjaju uprave. No neki, koje smo prije samo nekoliko mjeseci predstavljali kao poslodavce koji šire poslovanje i traže nove zaposlenike, sada ih otpuštaju, ali one kvalitetne, jer su im, kažu, trošak.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije