Mirovina

Njemačka opet razmišlja o produženju radnog vijeka

umirovljenici
VL FOTO
27.05.2011.
u 10:19

Njemačka je nedavno već odlučila da se od 2029. godine radni vijek produžuje do 67. godine, a sada ekonomski stručnjaci vlade predlažu da se radni vijek od 2045. godine produži do 68. godine, a od 2060. do 69. godine

Iako je tek nedavno odlučeno da se u mirovinu u Njemačkoj ide sa 67 godina, ekonomski stručnjaci vlade predlažu da i taj rok bude produžen. Kancelarka Angela Merkel podržava taj prijedlog, dok se sindikati i oporba oštro protive.

Podsjetimo, njemačka vlada je nedavno, da bi pokrila troškove socijalnih davanja i spriječila rast državnih dugova, donijela odluku da od 2029. godine produži radni vijek do 67. godine života jer Nijemci postaju sve stariji, a broj novorođenih je sve manji.

Međutim, stručnjaci strahuju da bi Njemačka za pola stoljeća mogla doći u vrlo lošu financijsku situaciju, pa predlažu da se radni vijek od 2045. godine produži do 68. godine, a od 2060. do 69. godine.

Angela Merkel slaže se s ovim prijedlogom svojih stručnjaka, piše Deutsche Welle, a uz to vjeruje kako bi upravo njena zemlja trebala biti predvodnik novog trenda pomicanja starosne granice za odlazak u mirovinu u cijeloj Europi.

Podršku u ovoj odluci Merkel neće dobiti od sindikata, koji se pitaju kako radniku na građevini reći da radi do 70. godine, ali ni od oporbe koja je odmah poručila da neće podržati prijedlog.

Jedan od stručnjaka koji je za duži radni vijek pojašnjava kako ni alternativa toj odluci nije ništa blaža, a to bi bilo ili podizanje stope doprinosa na mirovinsko osiguranje, što bi rezultiralo manjim brojem radnih mjesta, ili smanjenje visine starosne mirovine.

Ključne riječi

Komentara 3

HR
hrvatin
11:54 30.05.2011.

Glupost...

SW
swimm
13:44 27.05.2011.

prekokrasno naši \"stručnjaci\" će preduhitriti EU i odmah zakljuciti kak bi bilo najidealnije šljakat do 75 god..........................................samo ne znam gdje to i kako. dakle,tko ne doživi mirovinu...jbg,nije pazio;)

GA
garfild58
16:45 28.05.2011.

Vjerojatn su mislili na političare da rade tak dugo ionako ko i naši oni mogu radit bez problema do stote,tu netreba ni brige ,a ni pameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije