Istraživanje

Palo povjerenje među japanskim tvrtkama nakon dugo vremena

japan
AFP
15.12.2010.
u 08:44

Glavni indeks koji odražava stavove velikih proizvođača pao je na 5 sa 8, koliko je imao prije tri mjeseca. To je postotak tvrtki koje vjeruju kako su uvjeti za poslovanje dobri, dok većina smatra kako su uvjeti nepovoljni

Povjerenje među japanskim tvrtkama palo je prvi put u posljednje dvije godine, pokazalo je utjecajno istraživanje koje provodi Japanska banka među 12 tisuća kompanija. Snažni yen i usporavanje izvoza utjecali na su na korporativne emocije. Indeks ovog istraživanja u Japanu se gleda poput barometra zemljinog zdravlja i igra veliku ulogu u poticanju monetarne politike. Taj je indeks rastao posljednjih šest tromjesečja budući da je Japan počeo svoje oporavak od duboke recesije, ali je nakon dugo vremena pao u prosincu. Glavni indeks koji odražava stavove velikih proizvođača pao je na 5 sa 8, koliko je imao prije tri mjeseca. Ta brojka predstavlja postotak tvrtki koje vjeruju kako su uvjeti za poslovanje dobri, dok većina smatra kako su uvjeti nepovoljni.

Analitičari smatraju kako ovo istraživanje sugerira da se kompanije pripremaju za teža vremena koja ih možda čekaju.

Japan se uvelike oslanja na izvoz, posebno automobila i elektronike, no snažni yen je oslabio japansko gospodarstvo učinivši njegova izvozna dobra manje konkuretnima u inozemstvu. Ovi posljednji podaci još će više oslabiti japansko gospodarstvo, inače treće po veličini u svijetu.

Tvornice u Japanu smanjile su proizvodnju, pala je javna potrošnja, a stopa nezaposlenosti je na povijesno visokim razinama – na nešto više od pet posto. Prošli mjesec japanska je vlada donijela 61 milijardu dolara vrijedan paket poticaja, s posebnim naglaskom na podršku malim tvrtkama i regionalnim gospodarstvima.

 

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
12:57 15.12.2010.

Koga zanima financije i propast eura neka si ovo pogleda .. google ....... . \"Easter Egg Out Of The BIS: US Banks Are On The Hook To The PIIGS By Over $350 Billion\"

MU
Muuki
15:30 22.12.2010.

Nismo mi daleko od Japana... I kod nas bi stopa nezaposlenosti od 5% bila smatrana povijesnom razinom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije