ISPOD CRTE

Pijani milijunaši

19.09.2006.
u 12:16

Hrvatska se posljednjih dana predstavlja kao prebogata zemlja. Prosvjetni ministar Primorac hvali se da je uvođenjem obvezne srednje škole pretekao i Japance, polovica Zagrepčana besplatno se vozi u gradskom prijevozu, sva će djeca dobiti nove udžbenike koji će godinu dana poslije završiti na smetištu jer nikako da se nađe dobar ključ po kojemu će se podijeliti stari.

Raskoš i rastrošnost nameću se kao glavni obrasci ponašanja sa svih strana: uvoz opet dramatično raste jer treba popuniti zalihe uoči blagdanske potrošnje, prodaja automobila cvjeta, nekretnine samo bujaju, planuli su skijaški aranžmani. Iluzija lagodnog života potiče se i s Markova trga, odakle se vlast razbacuje milijunima poput pijana milijunaša, što i nije najgore, jer nema vlasti koja se potkraj mandata ne pokušava predstaviti boljom nego što jest i s nekoliko smicalica popraviti opći dojam. Loše je što se država zadužuje i troši novac, a problemi ostaju.

Prema onome što čini, može se zaključiti da Sanader vjeruje da će mu pobjedu donijeti umirovljenici i sirotinja koju kupuje povratom duga, dječjim doplacima, rodiljskim naknadama za nezaposlene i besplatnim knjigama. Riječ je o tome da ni djeca ni umirovljenici ne bi smjeli biti predmet izbornog nadmetanja, a pogotovu ne na način na koji se to čini. Država rasprodaje 'obiteljsko srebro’ i podmićuje umirovljenike pristojnim mirovinama jer su brojniji, a nove koji životare ostavlja po strani. Knjige će dobiti svi iako se taj novac pravednije mogao podijeliti djeci kojoj pomoć doista treba.

Starenje stanovništva, problemi mirovinskog sustava i pad nataliteta prepoznati su kao glavni europski problem jer povlače niz posljedica: potrošnja se prebacuje na stanovništvo starije dobi, javljaju se problemi s radnom snagom, rastu izdaci za mirovine i troškove liječenja, produljuje se radni vijek. Da bi se zadržao standard za dvadesetak godina svaka bi se druga porezna kuna trebala trošiti na starije. Ozbiljno je to pitanje da bi se vlade njime bavile neposredno prije izbora, kad zatreba šira izborna potpora. Probleme koje nose demografski procesi treba rješavati nevezano uz izborne cikluse, zajedničkim naporom svih.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije