Tri mjeseca izvanredne uprave

Promet u Konzumu kao prije, proizvodnja u prehrani porasla

Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
21.07.2017.
u 08:40

U prvom tjednu izvanredne uprave bez obzira na blokade financijske institucije odobrile su kredit, a novi je dogovoren u lipnju.

Premijer Andrej Plenković zaključio je na sjednici Vlade da je donošenjem zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru spriječen stečaj koncerna, ali i njenih dobavljača te da je zadovoljan radom u protekla tri mjeseca, od kada je postavljena izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom.

Od gotovog dna koji je koncern dotaknuo, ljeto je donijelo gotovo isto stanje prometa u odnosu na lani u najvažnijem dijelu koncerna – Konzumu, ali i rast proizvodnje u koncernovim prehrambenim tvrtkama. Velika pomoć u tome bilo je odobrenje dvaju kreditnih aranžmana.

Zakon u zadnji čas

Izvješće je Vladi dostavio izvanredni povjerenik, a predstavila ga je na sjednici potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. I ona je ponovila da je zakon donesen u zadnji čas u cilju normalizacije poslovanja, a osvrnula se i na period prije donošenja zakona kada je rejting agencija Moody’s upozorila u nekoliko navrata na lošu financijsku situaciju u koncernu i sastanke koji su uslijedili između predstavnika Vlade i uprave Agrokora.

Utvrdilo se je da problemi postoje i da se zakon mora donijeti jer bi u suprotnom stečaj tako velike kompanije bio koban ne samo za nju, nego i za njene dobavljače. Zakonom je, rekla je, Vlada osigurala instrument da se i u ovako složenim krizama može upravljati na uređen način.

480 milijuna eura kredita

Početak procesa započeo je s blokadama računa, pa i zastojima u proizvodnji i opskrbi Konzuma.

No već prvi tjedan izvanredne uprave osiguran je kredit od 80 milijuna eura, od čega je isplaćen i dio starog duga najugroženijim dobavljačima. Sljedeći kredit od 480 milijuna eura dogovoren je u lipnju, a dosad je povučeno 320 milijuna eura, s 80 milijuna refinancirat će se dug od travnja, a preostalih 80 milijuna se može povući do listopada. U prvom mjesecu posao se odnosio više na intervencije, a nakon toga krenuo je i proces restrukturiranja.

Trenutno su u tijeku mjere za poboljšanje efikasnosti poslovanja, posebno u maloprodaji, te proces za usklađivanje tražbina, čiji se konačan iznos mora dostaviti sudu 21. kolovoza. Sredinom rujna trebali bi biti dostupni nalazi izvanredne revizije o poslovanju cijele grupe. U tijeku su i pripreme za prodaju pokretnina, nekretnina i non core tvrtki u postupcima javnog nadmetanja.

  

Komentara 5

NE
nemanatrag
15:05 22.07.2017.

Ako je tako dobro zašto je onda bilo tako loše!?

BI
Biouskoli91
09:44 21.07.2017.

Sto je konkretno napravljeno da se ne gomilaju novi dugovi? Kako ste sprijecili to neprofitabilnost? A, da.....

BU
Budak
09:02 21.07.2017.

O toga nije nista za vjerovati. Sacekajmo listopad kad sezona prode pa cemo tad shvatiti da hodamo u dolini suza. Kako je Dalicka rekla "nema otpustanja" ... Za tri mjeseca ce premijer reci "untatoc nadljudskih napora nismo uspjeli"... Jedina sto ce uspjeti izvuci brdo love za sebe koristeci kaoticnu situaciju u koncernu. Da vidimo tko ce vracati u konacnici dug ... bojim se da zna ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije