Rehn: Grčka se mora malo više potruditi da smanji deficit

Olli Rehn
REUTERS
01.03.2010.
u 15:13

Povjerenik Europske unije Olli Rehn je nakon sastanka s grčkim ministrom financija rekao kako očekuje da Grčka u idućih nekoliko dana objavi mjere kojima će smanjiti proračunski deficit.

Grčka se mora malo više potruditi da smanji svoj proračunski deficit, rekao je povjerenik Europske unije Olli Rehn.

- Očekujem od Grka da u idućih nekoliko dana objave nove mjere kojima će smanjiti svoj deficit – izjavio je Rehn nakon sastanka s grčkim ministrom financija. Grčka vlada je poručila da će, ako bude potrebno, donijeti nove mjere.

Vlada će napraviti što god bude potrebno – kratko je izjavio grčki ministar financija George Papaconstantinou.

EU je od Grčke zatražila da 16. ožujka izvijesti kako napreduje rezanje proračuna, upozoravajući kako postoji mogućnost da traže dodatne mjere ako se ove koje poduzimaju ne pokažu dostatnim.

Olli Rehn u posjet Grčkoj dolazi nakon vijesti kako bi njemačke banke mogle pomoći Grčkoj kupujući vladine obveznice. Njemačka kancelarka Angela Merkel je, s druge strane, u nedjelju izjavila kako Grčka mora sama riješiti svoje probleme.

- Imamo ugovor koji isključuje mogućnost spašavanja drugih zemalja - rekla je Merkel koja nije željela govoriti o mogućoj kupnji obveznica.

Grčki premijer George Papandreou u petak bi u Berlinu trebao posjetiti Merkel, a to bi trebao biti ključni sastanak na kojem će se odlučiti hoće li i kakvu pomoć Grčka primiti od Europe.

Grčka je obećala da će smanjiti svoj deficit od 12,7 posto, što je četiri puta više od pravila eurozone, na 8,7 posto tijekom 2010. Također žele smanjiti i svoj dug od 300 milijardi eura.

U sklopu mjera štednje vlada sada planira zamrzavanje plaća u javnom sektoru, povećanje poreza i promjenu mirovinskog sustava. Takvi su planovi izazvali bijes sindikata, koji je štrajk održao prošlog tjedna.

Ključne riječi

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
16:49 01.03.2010.

I ?, na koncu konca, koliko je grčka dugo u EU-u, i, koliko im to koristilo, ..... da bi na kraju EU okrenula im leđa i \"tako rečeno\" rekla .. \"sami se izkoprcajte iz nevolje\" ..... kao nama (RH) to neće napraviti ..... yeah right ! ...

SO
Somelier
15:52 01.03.2010.

\"Rehn: Grčka se mora malo više potruditi da smanji deficit\" Hallo gospodine Rehn, već više od 50 godina postoji jedna uzrečica; \" Dužan si kao Grčka\"

XA
xaron
19:32 01.03.2010.

Ovo sa Grckom je velika pouka za nas. Grcka jeste jako podigla svoj BND ali po cijeni ogromnog zaduzenja ( 300 mldi $ ). Pa kakva je korist ( osim statisticke ) od tog velikog BND kada cijela drzava crkava pod dugovima cija samo kamata jede vecinu poreskih prihoda. To je tipicni ropski polozaj gdje ce se sve vise raditi samo za otplatu kamata nekolicini zapadnih banaka. Sto to sada Grcka ima od toga sto je clanica EU ( i uz to E zone sto je za nas \"nedostizno\" ) ? Tako su i Grci isli u EU ko guske u maglu, a isto nama ovi nasi korumpirani politicari vec godinama spremaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije