brodogradnja

Škverovi do 2014. godine dogovorili 24 broda

porinut brod, škver, brod (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
01.09.2011.
u 16:37

Pulski Uljanik ima ugovorenu gradnju devet brodova, ove godine isporučit će dva broda, iduće godine čak četiri, a u 2013. tri broda

Dok Hrvatska ovih dana Bruxellesu prvi put podnosi tzv. nulti izvještaj o provedbi restrukturiranja brodogradilišta, a privatizacijski su ugovori još u fazi pripremanja, ispražnjene knjige narudžbi posljednjih tjedana ipak su se počele ponešto popunjavati. I to bez državne pomoći, što je dosad bio standard u ugovaranju brodova.

Prema dostupnim podacima, Brodosplit, koji je isporukom posljednjeg broda u proljeće ostao bez novih poslova, uz brodove za Jadroplov, uspio je dogovoriti i posao s nizozemskim naručiteljem, brodarskom tvrtkom Jambo Shipping. Splitski škver ima ugovorenu gradnju jednog broda za Jadroplov za rasute terete koji bi trebao biti isporučen u proljeće iduće godine, uz mogućnost gradnje još jednog broda, ukupno dakle dva.

I riječki 3. maj novim je ugovorima uspio poboljšati popunjenost kapaciteta. Ove je godine već isporučio tri broda, a u knjizi narudžbi ima sklopljenih ukupno devet narudžbi. U ovoj i idućoj godini od toga bi ukupno isporučio po četiri broda, a jedan ostaje za isporuku u 2013. godini. Brodotrogir upravo završava drugi brod koji će isporučiti u ovoj godini.

Pulski Uljanik tradicionalno je dobro popunjenih stranica u knjizi narudžbi. Ukupno ima ugovorenu gradnju devet brodova, ove godine isporučit će dva broda, iduće godine čak četiri, a u 2013. tri broda.

Brodogradilište u Kraljevici je nakon isporuke broda za tvrtku Propela u vlasništvu Zepter grupe ostalo na još jednom brodu, tankeru za nizozemskoga kupca, koji će dovršiti ove godine. Ostaje im još jedna narudžba koju treba realizirati u idućoj godini.

Prema službenim podacima, u knjizi narudžbi, uz 24 broda za ovu i sljedeće dvije godine, idućih tjedana upisat će se ukupno novih osam brodova.

Ključne riječi

Komentara 13

KU
kukuriku
17:26 01.09.2011.

..ma Monfalcone sa 4000-zaposlenih proizvodi i do 15-brodova, Podmornica, Kruzera..na godinu,sa najmodernijom Tehnologijom i sve Automatizirano, ...daleko smo mi od njih !

GL
glupkostup
17:35 01.09.2011.

divno ... kada sve to isporuče, ostat će minus na računu od jedno 2.000.000.000 kuna, koje će porezni obveznici opet uspješno sanirati i to bez pitanja uz jedno veliko huuuraaa

KA
kajinx
17:00 01.09.2011.

Konačno ćemo svijetu pokazati da smo sposobni mjeriti se sa bilo kojim brodogradilštem u kvaliteti i ekonomičnosti gradnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije