BIVŠI PREMIJER

Slom Valentićevih tvrtki, na bubnju prodano 99 nekretnina

Nikica Valentić, bivši premijer i poduzetnik
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
10.02.2020.
u 22:26

Od propale tvrtke Niva inženjering vjerovnici su potraživali čak 130 milijuna kuna

Iako se većina slaže da je politička karijera bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentića bila uspješna, njegovi će poduzetnički pothvati ostati zapamćeni po potpunom krahu poslovnog carstva. Danas je, naime, na zagrebačkom Trgovačkom sudu stečajna upraviteljica tvrtke Niva inženjering predala izvješće u kojem stoji da je “na bubnju” prodano 99 posto nekretnina te propale tvrtke, od koje su vjerovnici potraživali čak 130 milijuna kuna.

Niva inženjering ubraja se među tvrtke koje je osnovala tvrtka Niva d.d. bivšeg hrvatskog premijera Valentića. Riječ je o dioničkom društvu koje postoji od 1995. godine sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a bivši premijer bio je njegov direktor i predsjednik uprave do 2011. godine, a 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Osim Niva inženjeringa, koji je registriran kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor, u sklopu dioničkog društva osnovane su i tvrtke Črnomerec centar, Niva nekretnine, SK-735, Niva Servis..., a sve odreda su s vremenom zapale u dugove. Građevinska tvrtka Črnomerec centar, koja je trebala graditi 600 stanova u tom zagrebačkom kvartu, još je 2016. potraživala više od 140 milijuna kuna, pri čemu su najveći vjerovnici bili Kreditna banka Zagreb te Agrokor Ivice Todorića. Treba istaknuti da je Nikica Valentić još od 80-ih bio u prijateljskim odnosima s obitelji Todorić, a njegovu je sinu Ivanu Valentiću vjenčani kum upravo imenjak Ivan Todorić.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon što je u lipnju 2017. otvoren stečajni postupak na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Među dosad prodanim nekretninama ističe se zemljište u Jastrebarskom od 58.000 četvornih metara, dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici te deseci garaža u zagrebačkoj Jurkovićevoj ulici i u Zaprešiću.

Trenutačno prodavanje nekretnina na bubnju samo je nastavak urušavanja poslovnog carstva koje traje već godinama, a za to se vrijeme Nikica Valentić povukao iz javnosti zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je bio peti predsjednik Vlade RH, a tu je funkciju obnašao od 3. travnja 1993. do 7. studenog 1995. godine. Prije toga je bio generalni direktor Ine te je ušao u HDZ i bio zastupnik u Saboru od 1992. do 1993. godine. Premijer je postao po želji Franje Tuđmana, a njegov je mandat obilježilo zaustavljanje inflacije te uvođenje kune kao nove valute. Po završetku mandata izašao je iz politike i posvetio se poduzetništvu, a u fokus javnosti opet je došao 2015. kada ga je Kolinda Grabar-Kitarović imenovala svojim posebnim savjetnikom za gospodarstvo.

– Prošle su dvije godine, bio je dogovor da pomognem oko izrade programa i podijelim svoja iskustva. Bilo bi neozbiljno da nastavim baviti tim poslom s obzirom na svoje stanje – rekao je za medije Valentić kada je 2017. godine odlučio otići s te funkcije, a potom se u potpunosti povukao iz javnosti zbog bolesti te je prema posljednjim informacijama smješten u jednom domu za starije.

Komentara 2

GA
garinjo
08:46 17.09.2021.

prošal je isto kak mu i država. Inaće je bil jako, jako sposoban.

AN
antonelić
02:06 11.02.2020.

najbolji hrvatski premijer !!! ... tako se pričalo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije