Danas u Večernjem

Što je najutjecajniji lijevi svjetski ekonomist preporučio Hrvatskoj

Naslovnica
Foto: VL
Autor
Marko Biočina
11.04.2015.
u 00:01

Na zakazanoj konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu pojavio se nasmijan i ljubazan, angažirano govoreći i odgovarajući na engleskom jeziku uz jak francuski naglasak

Francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja Hrvati su dočekali kako inače dočekuju samo rock zvijezde i političare. A sukladno tome, Piketty je, poput stranog rockera ili domaćeg političara, zakasnio. Doduše, uzrok kašnjenja nije bila Francuzova ekscentričnost, već puno prozaičniji razlog – štrajk francuskih kontrolora leta zbog kojeg je kasnio u polijetanju iz svoje domovine, a onda i propustio transferni let u Frankfurtu, te u Zagreb na koncu sletio nekoliko sati kasnije od predviđenog.

Doduše, te poteškoće sa snažnom ironijskom podlogom – najutjecajniji svjetski ekonomist lijeve provenijencije zapeo u prometu zbog sindikalne industrijske akcije – nisu nimalo narušile Pikettyjevo raspoloženje. Na zakazanoj konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu pojavio se nasmijan i ljubazan, angažirano govoreći i odgovarajući na engleskom jeziku uz jak francuski naglasak, pomalo podsjećajući na junake legendarne humoristične serije ‘Alo Alo’.

Ipak, kako je kašnjenje u dolasku poremetilo ionako napregnuti Pikettyjev raspored boravka u Zagrebu, i planirani termini zakazanih intervjua za domaće medije radikalno su skraćeni. Ionako komprimirani termin obećan Večernjem listu, praktički je izbrisan iz programa, samo da bi intervencijom i snalažljivošću organizatora i Pikettyjevih hrvatskih izdavača iz tvrtke Profil pronađeno solomonsko rješenje da se dogovoreni intervju obavi u automobilu, za vrijeme transfera francuskog ekonomista na sastanak i sa sastanka s jednim od njegovih najvećih ovdašnjih obožavatelja – hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Intervju s Thomasom Pikettyjem pročitajte u izdanju Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

Foto: VLm

Komentara 12

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:58 10.04.2015.

Došao je i rekao da nam treba još i porez na nasljedstvo heheh, a i mi Hrvati smo rođeni pod teškim križom.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
22:19 10.04.2015.

u nas samo ako si ljevak valjaš (medijima, naravno)... dođe onaj blento iz slovenije, budući da je ljevak, odmah je "vrhunski filozof svjestskog glasa" - a obični frfljavac koji ni pričati ne zna.... sad ovaj opet ljevak... i odmah "svjetskii stručnjak": ispali: treba vam još poreza - ma naravno, sigurno, ako ti tako kažeš... da svjestki stručnjak, ahahah

KR
kresimirn1
23:22 10.04.2015.

Jel zaboravio reći za lustraciju na svim razinama i bivših i sadašnjih od glave nadolje. Dal je rekao kako stvoriti nova radna mjesta u proizvodnji a kako 350.000 ljudi u raznoraznim agencijama i upravama prebaciti u proizvođačku djelatnost. Maknuti nepismene ljude na rukovodećim pozicijama, političarima zabraniti zakonom predstavljanje u medijima. Zabraniti osnivanje stranaka iz zatvora...itd...ili je to zaboravio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije