Hotelu International

Stručnjaci iz područja energetske učinkovitosti na simpoziju u Zagrebu

energetska učinkovitost
Foto: PR
1/4
02.12.2014.
u 13:50

Simpozij se održao u sklopu projekta poticanja suradnje na području energetske učinkovitosti

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora organizirala je 2. prosinca 2014. u hotelu International, u Zagrebu, simpozij „Energetska učinkovitost u industriji“ s naglaskom na prehrambenu industriju i industriju pića.

Cilj simpozija bio je istaknuti potencijale za smanjenje ukupne potrošnje energije kao i prikazati odgovarajuće mjere. Na simpoziju su sudjelovali stručnjaci iz područja energetske učinkovitosti kao i zainteresirane tvrtke iz Njemačke i Hrvatske.

Simpozij se održao u sklopu projekta poticanja suradnje na području energetske učinkovitosti uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i energije. Organizacijski partner u Njemačkoj bila je tvrtka eclareon GmbH.

Njemačko–hrvatska industrijska i trgovinska komora već sedmu godinu zaredom organizira projekte poticanja suradnje iz područja energetske učinkovitosti te je na tržištu prepoznata kao pouzdani partner povezivanja oba tržišta.

Simpoziju je ove godine prisustvovalo preko 100 predstavnika renomiranih hrvatskih tvrtki iz prehrambene industrije i industrije pića, inženjerskih i projektnih ureda, institucija i dr. Jedan od stručnih predavača na simpoziju bio je i gospodin Filip Prebeg ispred Energetskog instituta Hrvoje Požara. Filip Prebeg je u sklopu svog izlaganja pozdravio temu simpozija istaknuvši da je upravo prehrambena industrija zajedno s duhanskom industrijom najveći potrošač ukupne energije, električne energije te toplinske energije unutar industrijskog sektora. Nakon pregleda aktualnog stanja na području energetske učinkovitosti u Hrvatskoj – prehrambena industrija i industrija pića Filip Prebeg izdvojio je i neke od mjera povećanja energetske učinkovitosti u potrošnji električne energije poput uvođenja efikasnijih motora i trošila, poboljšanja tehnoloških procesa, modernizacija strojeva i dr. Kao mjere za povećanje energetske učinkovitosti pri potrošnji toplinske energije navodi se racionalizacija procesa, korištenje otpadne topline, regeneriranje kondenzata i tehnološke vode i dr.

Sudionici su u stankama imali prilike za postavljanje pitanja stručnim referentima, ali i predstavnicima njemačkih tvrtki koje sudjeluju u ovom projektu poput tvrtke Regiolux, i-save-energy, HTTenergy, Cendid Energy Solutions, Drayer & Bosse, Pravida.

Program simpozija:

08:30 Prijava sudionika

09:00 Pozdravne riječi i otvorenje

09:20 Energetska učinkovitost u Njemačkoj na jednom mjestu - Paul Rydzek, eclareon GmbH, konzultant po nalogu Saveznog ministarstva gospodarstva i energije

09:40 Aktualno stanje na području energetske učinkovitosti u Hrvatskoj – prehrambena industrija i industrija pića - Filip Prebeg, Energetski institut Hrvoje Požar

10:10 Cendid Energy Solutions GmbH & Co. KG - Razvoj projekata kogeneracijskih postrojenja na biomasu i zemni plin, Tino Puce

10.20 HTT energy GmbH - Učinkovita proizvodnja procesne topline pomoću tehnologija na bazi termalnih ulja, rekuperacija topline, optimizacija postrojenja, Hartmut Schumacher

10:30 Pravida Bau GmbH - Izgradnja industrijskih i poslovnih hala po principu „ključ u ruke“, Otto Pravida

10:40 Pitanja & odgovori

10:50 Stanka za kavu

11:20 Energetska učinkovitost u industriji hrane i pića – tehnologije i rješenja - Dr.-Ing. Clemens Mostert, IdE Institute decentralised Energy Technologies

11:50 i-save-energy GmbH - LED-rasvjeta za industriju, Michael Punz

Regiolux GmbH - Energetski učinkovita rješenja u rasvjeti, Reinhold Pfister

12:10 Dreyer & Bosse Kraftwerke GmbH - Kogeneracijska postrojenja na plin i bioplin za industriju, Simon Kocjan

12:20 Pitanja & odgovori

12:30 Ručak

13:30 Mogućnosti financiranja projekata - Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (tbc)

14:00 Utjecaj ISO 50001 i drugih propisa u području energetske učinkovitosti u prehrambenoj industriji - Georg Götz, Research Institute for Resource-efficient Mechatronic Processing Machines, Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology

14:30 Primjer dobre prakse u Hrvatskoj - Krešimir Perčić, dipl.ing.el., Vivera d.o.o.

15:00 Zaključak

15:15 Individualni razgovori s njemačkim tvrtkama

>> Na raspolaganju nova sredstva Europske komisije za energetsku učinkovitost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije