Povoljno vrijeme za zaduživanje države na tržištu kapitala

Šuker se može jeftinije zadužiti u SAD-u, ali dolar nosi veće rizike

Ivan Šuker
Antonio Bronić
25.09.2009.
u 19:00

Investitori ove jeseni spremnije ulažu kapital u obveznice tranzicijskih zemalja, za razliku od prethodnih mjeseci kad su imali velike rezerve prema tim tržištima - kažu analitičari RBA.

Bez obzira bile male ili velike, vrhunski vođene ili korumpirane, države u krizi puno lakše dolaze do kapitala nego kompanije ili stanovništvo, samo je pitanje cijene koju će za to platiti. Mađari su nedavno prodali svoje obveznice (na deset godina) uz 7,6 posto prinosa, a Poljaci za 6,3 posto na 15 godina. Cijena rizika za Hrvatsku spustila se ovog tjedna do 270, što znači da bi se država mogla zadužiti oko šest posto.

Tranzicijske zemlje
Investitori ove jeseni spremnije ulažu kapital u obveznice tranzicijskih zemalja, za razliku od prethodnih mjeseci kad su imali velike rezerve prema tim tržištima, kažu analitičari RBA. Da bi iskoristile povoljan trenutak, Poljska i Mađarska namjeravaju do kraja godine još jednom izdati obveznice, a Rumunjska će to učiniti u listopadu.

Drugi put u ovoj godini, Hrvatska se također priprema za plasman 750 milijuna do jedne milijarde eura obveznica, ali ne u Europi nego u SAD-u, kako se neslužbeno priča.

Hrvoje Jozanović, menadžer fonda PBZ investa, vjeruje da bi tamo kamate bile niže nego u Europi – oko pet posto, jer američki investitori od FED-a kapital dobivaju gotovo beskamatno, a ulaze i u veće rizike. Dolarski dug, međutim, dugoročno može biti skuplji zbog tečaja.

– Lako je moguće da zaduživanje u inozemstvu bude povoljnije od izdanja na domaćem tržištu. Državni su papiri jako popularni i potražnja dulje vrijeme uvelike nadmašuje ponudu – kaže Jozanović. Jasno je i zašto jer su kamate na trezorske zapise ovaj tjedan od sedam do 7,80 posto.

Sigurni državni papiri
Slično je, čini se, i vani jer banke zbog problema s naplatom više vole ulagati u sigurne državne papire nego u kompanije.

– Građani su u svemu tome najveći gubitnici, više ne mogu doći do povoljnih kredita, tvrtke im daju otkaze, a na kraju krajeva ostaje im da otplate svako zaduženje koje država poduzme – dodaje Jozanović. Na europskom je tržištu od početka godine izdano čak 2.000 mlrd. dolara vrijednih obveznica, što je 40 posto više nego lani.

Ključne riječi

Komentara 11

DH
dalibor.hren
19:11 25.09.2009.

Pišite što hoćete, ali buldogovu sliku ne pokazujte!

CR
crnidzafer
19:15 25.09.2009.

To suki kralju,nema te svijet!!

BI
bigboii
19:10 25.09.2009.

Dolar previše varira i upitno je koliko se isplati riskirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije