ANALIZA UBS-a

Svjetske burze oporavile se u 2009, upitna 2010.

burza
arhiva VL
02.01.2010.
u 13:12

Na Londonskoj burzi FTSE imao je najviši godišnji rast od 2007. godine, 22 posto, njemački Dax porastao je 23 posto, a francuski Cac 22, 96 posto

Burzovna tržišta širom svijeta počela su se oporavljati od ožujka 2009. godine, kad su većinom korigirala loše prognoze. To je bila godina u kojoj su vlade i središnje banke uložile izvanredne napore da bi ekonomiju vratili na put rasta. Na Londonskoj burzi FTSE imao je najviši godišnji rast od 2007. godine, 22 posto, njemački Dax porastao je 23 posto, a francuski Cac 22, 96 posto.

- Globalni financijski sustav stabilizirao se, počelo je čišćenje bilanci i oporavak od depresije, kao rezultat koordinirane politike intervencija u drugom tromjesečju, čime se svjetsko gospodarstvo vratilo s ruba - izjavio je Geoffrey Yu, analitičar UBS-a koji upozorava i da ne treba zaboraviti da su u proteklom desetljeću FTSE, Dax i Cac pali više od 20 posto.

Kina rekorder

Cijene dionica u SAD-u također su imale dobre performanse. Unatoč padu indeksa na Wall Streetu od oko jedan posto u posljednjem satu trgovine na Staru Godinu, S&P indeks imao je godišnji rast blizu 25 posto, što mu je najveći rast od 2003. godine, dok je Dow Jones rastao 20 posto. Nasdaq je udvostručio njihove rezultate, uzletom od 45 posto. No, nitko se ne može usporediti s kineskom burzom; Shanghai composite skočio je 80 posto ove godine, Hang Seng indeks u Hong Kongu rastao je 52 posto, a japanski Nikkei 19 posto, što je najskromniji rezultat. Japansko gospodarstvo još muči deflacija, kao i strah od vraćanja u recesiju. No, analitičari ne misle da bi se ti rezultati mogli ponoviti u 2010. godini. Očekuje se da će vlade povući svoje poticaje.

Poticaji maskirali stvarnost

Kirby Daley, viši strateg Newedge Grupe in Hong Konga, upozorava da su poticaji maskirali stvarno stanje u 2009. te da je jedna stvar sigurna u 2010. godini; rast će se nastaviti, samo ako se nastave i poticaji, a problemi bi se u tom slučaju odgodili za 2011. godinu ili kasnije, što je nepotrebno odgađanje boli.

Robe su također dio utrke. Cijena sirove nafte u New Yorku završila je godinu na 79 dolara za barel, s godišnjim rastom od 78 posto, najvećim u deset godina. Cijena zlata stalno je postizala nove rekorde, kako je američki dolar padao, te dosegnula cijenu od 1,226.10 dolara za uncu početkom prosinca. Godišnji je rast iznosio 25 posto. Analitičari kažu kako izgledi za 2010. godinu ovise uvelike o tome hoće li rasti kamatne stope u SAD-u, što bi moglo ojačati dolar i spustiti cijenu zlata. Slab dolar čini naftu i zlato jeftinijima za strane investitore, čime se potražnja povećava.

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:08 02.01.2010.

Zalosne vijesti za sve one apokalipticare koji su predvidjali konacni kolaps takozvane kapitalisticne privrede! , zalosne vijesti za sve one deprimirane komuniste, marksiste, anarhiste, anti-imperijaliste, anti-globaliste i djihadlije, koji su ocekivali i prizeljkivali konacni slom mrzke i krvave kapitalisticne ekonomije. Nista od toga, kapitalizam se uvijek dize is svh kriza jos dinamicniji i bolji.Dok su krize u kapitalizmu privremene, krize su bile jedino sto je komunisticna ekonomija poznala ...

TO
tominffm
18:07 02.01.2010.

Razlog zbog cega burze biljeze \"oporavak\" je to sto su centralne banke preplavile trziste s jeftinim novcem i sto se drzave masovno zaduzuju kako bi sprijecile totalni kolaps. To je sve umjetno jer se ne mogu vjecno \"zaduzivati\", odnosno pumpati novac bez pokrica u sistem. Samo je pitanje vremena kada politika niskih kamatnih stopa i konjukturnih paketa prestane djelovati. Kapitalizam kakav smo do sada imali je omogucavao previse malverzacija i prijevara sto su lopovi na Wall Streetu iskoristili. \"Too big to fail\" (spasavanje propalih firmi i banaka) je najveca prijevara u povijesti covjecanstva. Samo je pitanje vremena kada ce doci do kolapsa. Nakon toga slijedi novi pocetak, naravno kapitalizam koji nece omogucavati prijevare. Svi ostali sistemi kao socijalizam, razlicite diktature, komunizam naravno ne funkcioniraju u sto smo se vec uvjerili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije