kriza

Trakošćan tek otvoren, a Coning ga već opteretio s 91 mil. kn duga

hotel trakošćan  (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
01.03.2012.
u 10:00


U posljednje tri godine na hotel su hipoteke upisale čak četiri banke

Hotel Trakošćan koji je nedavno obnovljen – u pogonu je od Nove godine, a radnicima nije isplaćena još nijedna puna plaća – opterećen je s više od 91,3 milijuna kuna duga Coning grupe u kojoj vlasničke udjele ima supruga prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Riječ je o hipotekama koje je proteklih godina na hotel upisala turistička tvrtka Congama u sklopu koje posluje hotel Trakošćan, a dio je Coning grupe.

Mršavi mjeseci

– Sve tvrtke posluju teško i očekivane su poteškoće u financiranju. S radnicima su obavljeni razgovori, a plaće će biti isplaćene – izjavila je Čačićeva glasnogovornica Ankica Mamić dodajući da trenutačne poteškoće nisu alarmantne jer su siječanj i veljača ionako mršaviji mjeseci u hotelijerstvu, a nelikvidnost koja u Hrvatskoj iznosi 42 milijarde kuna nije mogla mimoići ni Coning. Dugovi u kojima se našao Coning, tvrtka u kojoj je vlasničke udjele imao i sam Radimir Čačić, ali ih je 2000. godine prenio na odvjetničko društvo, bili su tema prije dva i pol mjeseca, kada je Coning od Croatia osiguranja dobio 4 milijuna kuna povoljnog kredita. Sporno je bilo što je povoljni kredit dan tvrtki u dugovima, koja je (bez obzira na prenošenje vlasničkih udjela) povezana s Čačićem, a kredit je dan dva dana prije izbora.

Čačić se jako ljutio na medije jer preispituju taj poslovni aranžman, a objašnjenje je bilo da je kredit od 4 milijuna kuna osiguran bankovnim jamstvom Centar banke, a kao dodatno osiguranje spominjala se hipoteka na hotelu Trakošćan.

– Tvrtka je podigla kredit najnormalnije, kredit koji je osiguran bankovnom garancijom i hipotekom koja je 25 puta veća od kredita. Daj Bože kada bi svi tako poslovali u Hrvatskoj – izjavio je Čačić 14. prosinca prošle godine tvrdeći da je izložen medijskim napadima koji su "sramota i zlo", a "da on nema ništa s kreditom i nema se što opravdavati".

No, zemljišnoknjižni izvadak Općinskog suda u Varaždinu, Zemljišnoknjižni odjel Ivanec, pokazuje da je kredit od 4 milijuna kuna koji je Coningu dalo Croatia osiguranje tek kap u moru zaduženja koja su stavljena na teret hotelu u Trakošćanu.

Sjele četiri banke

Osim Centar banke koja je dala garanciju za posljednji kredit, hipoteke imaju upisane i Varaždinska banka (15 milijuna kuna iz 2008. godine), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (35 milijuna kuna iz 2009. godine), Vaba (825.000 eura iz 2010. godine) te Zagrebačka banka (17,5 milijuna kuna od siječnja prošle godine).

Hipoteka za posljednji kredit nije upisana, no Ankica Mamić kaže da je on pokriven prijašnjim kreditnim aranžmanom i hipotekama Centar banke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije