SAJAM U Grazu je održan prvi specijalizirani sajam Gastronomia

Turopoljsko prase za austrijski špek

pos-turop-txt.jpg
import
19.09.2006.
u 13:17

Manturo je naziv proizvoda - špek, šunke, kobase, salame, mast, čvarci - što ih tradicijski proizvodi Heinz Carl Gerstner na svome imanju Sonnhof u Štajerskoj. Ime branda kombinacija je od našeg Turopolja i slavne mađarske Mangalitze, jer je uzgojio krdo križanih austrijskih i mađarskih svinja uz pomoć uvezenih turopoljskih veprova!

Ti slasni, starinski, zdravi zalogaji privlačili su pozornost posjetitelja prvog sajma Gastronomia koji je prošloga tjedna održan u Grazu. Oko 160 izlagača ponudilo je na ogled i kušanje baš sve što je potrebno u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, od konobarskih lisnica, radne odjeće i obuće do kave, vrsnih vina, piva i hrane. Bio je to povod da i hrvatski ugostitelji, organizirano i masovno, posjete sajam u Grazu, a Hrvatska obrtnička komora dovela je i skupinu naših specijaliziranih novinara.

Već na ulazu u izložbenu dvoranu pozornost je privlačila moderna prostrana kuhinja u kojoj je slavni austrijski kuhar Didi Doner, s mnogo smisla za estradni nastup, prikazivao svoju "cuisine intuitive", a s bokova su mu potporu pružali vinari Stiegelmar i Wohlmuth. Zeleni veltlinci, sauvignoni, bijeli i sivi pinoti, frankovke, lovrijenci, zweigelti i sl. svjedočili su o dobrim potencijalima austrijskih vina i njihovoj sve većoj ulozi na međunarodnom tržištu.

Dojam je pojačao i podrum obitelji Schober, s uglednim austrijskim predikatima (bouvier) i vrlo rijetkim i vrlo finim crvenim veltlincem. Najpoznatiji austrijski proizvođači destilata, obitelj Jöbstl, predstavili su svoj najnajnoviji proizvod, voćne rakije od marelice, šljive, kruške, grožđa itd. (po 50 eura!), boce za dar u koje je ugrađena i cigara (!) a i nekoć u nas cijenjeno pa zaboravljeno ružičasto vino schillher (i pjenušac od njega) koje se dobiva od sorte blauer wildbacher.

A sladokusci su čežnjivo motrili vješte ruke Gerharda Petzla koji je od velikih komada crne i bijele čokolade "klesao" raznorazne figure, koje mu kupuju hoteli i privatnici, za ekskluzivne darove. Takvi kipovi mogu potrajati i do dvije godine a za njihovu izradu u Grazu postoji i posebna škola u kojoj je on profesor.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije