Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić prezentirali su zahtjeve koje će uputiti Vladi i nadležnim institucijama 's ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva' koji se, kako tvrde, 'u ovom trenutku zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom'.
Iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske tako poručuju da je upravo zbog ove alarmantne situacije vrijeme da Vlada konačno pokrene dijalog s predstavnicima ugostitelja.
- Imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji. Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13%, kao i ukidanje poreza na potrošnju od 3% jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca. Nalazimo se u poreznim škarama koje nam ne dozvoljavaju razvoj i uništavaju ne samo naš sektor nego i turizam kao ključnu granu hrvatskog gospodarstva. Prihod nam je kroz visoke poreze i davanja praktički nacionaliziran, a svi rizici i obveze ostaju nama. Naša inicijativa sada je prerasla u aktivnu Koordinaciju ugostitelja Hrvatske kao rezultat krajnje potrebe za promjenom - zjavio je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.
Vedran Jakominić kazao je kako radnik u Hrvatskoj dobije 'točno 50% iznosa koji bi mogao dobiti'.
- Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59% naspram 58%) ali kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun dolazimo do odgovora gdje je novac. Radnik kod nas dobije točno 50% iznosa koji bi mogao dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država. Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan. Po podacima Fine, nešto više od 120 tisuća poduzetnika lani je imalo 882.884 zaposlena, riječ je oko 680 milijardi kuna prometa, a 22 milijarde kuna dobiti (odnosno 3 %). Jasno je da novac nije kod nas. Očekujemo da ćemo u suradnji sa svim dionicima – malim pivarima, vinarima, OPG-ovima i sindikatima uspjeti u nakani da obranimo našu ekonomiju. Da usmjerimo prihode našim kolegama i domaćim proizvođačima i time osnažimo ekonomiju, ali i smanjimo ovisnost o turizmu - zaključio je.
Na radnom sastanku sudionici su poručili i da su mjere poput uvođenja kvote za strane radnike samo privremeno rješenje.
- Hrvatskoj je potrebna kvalitetna i dugoročna strategija razvoja turizma i ugostiteljstva koja će između ostalog omogućiti da hrvatski radnici ostaju u Hrvatskoj, umjesto da odlaze u inozemstvo - poručili su.
Eh, naši ugostitelji. Tko ih ne zna skupo bi ih platio. Pa kada je bio niži PDV nisu se baš nešto pretrgli da plaćama zadrže kvalitetne radnike. Što sada više niti najavljeno ukidanje kvota nije dovoljno ? Najbolje je da se donese uredba po kojoj bi svi mi bili dužni besplatno po 2 sata tjedno raditi kod naših "ugostitelja".