internetska prodaja

Više od 40 posto kineske robe su krivotvorine

alibaba
Foto: Reuters/PIXSELL
05.11.2015.
u 00:15

Na pojačan nadzor robe kineske bi trgovce moglo potaknuti i to što su lani potrošači podigli 77.800 tužbi zbog (ne)kvalitete

        Prema izvješću novinske agencije Xinhua, više od 40 posto kineske robe prodane putem interneta krivotvoreno je ili upitne kvalitete. Iako se Kina pokušava riješiti etikete zemlje poznate po krivotvorenju i piratstvu, što je i globalnim brendovima poput Applea koji ciljaju na kinesko tržište zadavalo glavobolju, brojke tome još uvijek ne idu u prilog.

Izvješće je upozorilo na to da se brzorastući sektor internetske prodaje susreće s velikim problemom s obzirom na to da tek nešto manje od 59 posto stavki prodanih prošle godine putem kineskih web-servisa nosi oznaku originala ili robe dobre kvalitete.

U izvješću se sugerira nužnost kvalitetnog zakonskog okvira u području online trgovine, zatim poboljšanog nadzora te jasnijih prava poslodavaca, ali i njihove odgovornosti prema potrošačima.O raširenosti problema dovoljno govori da se najpoznatiji kineski internetski trgovac, Alibaba, nekoliko puta suočio s optužbama da na svojim trgovačkim platformama prodaje krivotvorine.

Kineske bi trgovce na pojačan nadzor robe koju plasiraju putem svojih servisa, osim službenih upozorenja, mogao potaknuti i podatak da su potrošači samo prošle godine podigli 77.800 tužbi zbog kvalitete kupljene robe. To je 356% više pritužbi nego 2013. godine. Osim toga, činjenica da je online trgovina prošle godine porasla 40 posto i generirala 441,8 milijardi dolara, trebala bi biti motivirajuća sama po sebi.     

>> Alibaba u vlasništvu Jacka Maa po novac ide na Wall Street

Komentara 2

JU
jurajuric116
11:25 05.11.2015.

kupujem puno razno razne sitnice. nikad nahvaljene krivotvorine. cijene su super prek alibabe. jedno zaštitno staklo za mobitel po dolar. dok uvoznici tog istog kineskog stakla naplaćuju isto po 15 dolara u RH. znači sitnice tipa led žarulja, mob opreme i inih drugih stvari na koje bi potrošio recimo 500kn plaćam svega nekih 100kn. a da idem naručiti neku brandiranu stvar mi ne pada na pamet jer sam dosta pametan da znam da bi dobio krivotvorinu.

DU
Deleted user
12:41 05.11.2015.

kinezi su super....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije