prekid proizvodnje

Zbog poplava u Tajlandu moglo bi doći do nestašice laptopa

bangkok, poplava (1)
AFP/PIXSELL
02.11.2011.
u 09:52

Western Digital, kalifornijska tvrtka specijalizirana za proizvodnju hard diskova, najviše je pogođena poplavama.

Velike poplave, koje su od srpnja paralizirale Tajland i odnijele više stotina života, ostavit će posljedice i u proizvodnji elektroničkih uređaja, poput računalnih komponenti i fotoaparata. Kako piše CNN, stotine tvrtki, pogotovo japanskih, u Tajlandu proizvode svoju robu, no poplave su zamrznule proizvodnju.

Western Digital, kalifornijska tvrtka specijalizirana za proizvodnju hard diskova, najviše je pogođena prirodnom katastrofom. Proizvodnja u obje njihove tajlandske tvornice zaustavljena je od 12. listopada, što bi tvrtku moglo stajati prvog mjesta na tržištu hard diskova. Vrijednost dionica pala je 9 posto.

– Poplave u Tajlandu dovest će nas do niza zastrašujućih izazova tijekom sljedećih nekoliko kvartala – rekao je izvršni direktor te tvrtke John Coyne.

Tvrtke pogođene katastrofom tvrde da će proizvodnja biti prekinuta na barem šest mjeseci, zbog čega je IHS Suppli prognozirao da će u prvom kvartalu iduće godine doći do nestašice prijenosnih računala. Međutim, do ožujka će se najvjerojatnije pronaći način da se nestašica riješi, naručivanjem diskova od drugih proizvođača ili prebacivanjem na memoriju Flash.

Svoje tvornice u Tajlandu imaju i proizvođači fotoaparata i kamera poput Canona, Nikona i Sonyja, čija je proizvodnja zbog poplava usporena ili potpuno prekinuta. Canon predviđa da će ove godine zbog katastrofe biti proizvedeno više od milijun uređaja manje, zbog čega IHS Suppli smatra da će u razdoblju od idućih šest mjeseci doći do nestašice.

Komentara 5

HR
hrvatska8
10:43 02.11.2011.

Zbog poplava u Tajlandu moglo bi doći do nestašice laptopa --------------------------Jako vazna vijest!!!!

DU
Deleted user
10:51 02.11.2011.

U proteklih par tjedana su se cijene tvrdih diskova udvostručile i na našem majušnom tržištu odnosno s nekog pariteta cca 0,75 kn po gig su dosegle razinu 1-2 kn po gig, ovisno o proizvođaču i uvozniku odnosno koliko su špekulativno naglo digli cijene. Posljedično će se zbiti koju godinu prije izjednačavanje cijene SSD i klasičnog čvrstog diska nego što su predvidjeli tržišni analitičari, a što se tiče konkretno lap top računala, ionako su tamo najveće prednosti SSD jer su iznimno brzi (30 milisec. vrijeme dostupa) i energetski veoma štedljivi (0,5 W) što igra golemu ulogu u tim napravama gdje je štednja energije gl. prioritet, zar ne?

GE
gemist
12:13 02.11.2011.

Neka,kad ste svu proizvodnju preselili u jeb.. Tajland,Kinu i sl.Domaća radna snaga vam je preskupa,jel?Zanima me komu ćete prodavati robu kad vam kupovna moć u Americi pada?Naravno to se i na Europu odnosi,pohlepa je napravila tvornice u Kini,neke oni rade kad manje koštaju i kaj sad?Sve se proizvodi u jeb.. Aziji,a u Europi vrište da će trebati stvoriti 80 milijuna radnih mjesta,da,evo vam ih u Kini sad oni sve proizvode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije