Kapitalni standardi

Zbog rezervacija bankama pada profit i nedostaje kapitala

'28.12.2009., Zagreb - Novcanica od 200 kuna, ilustracija.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
14.11.2013.
u 20:00

Dvije banke koje posluju 
u Hrvatskoj, Societe Generale i UniCredit, trebaju za jedan posto povećati kapital

Prema posljednjoj analizi Financial Stability Boarda, međunarodne organizacije za nadzor globalnog financijskog sustava, velikom broju banaka još uvijek nedostaje kapitala kako bi zadovoljile kriterij kapitalnih standarda Basel III.

Ipak, u odnosu na prijašnje analize, sigurnost u bankarskom sektoru na svjetskoj sceni ipak se malo popravila. No veća izdvajanja za rezervacije smanjuju im profite pa stoga i banke neprestano klize prema dolje od zakonom propisanih devet posto adekvatnosti kapitala. Kod nas je propisana stopa od 12 posto, no kako i domaće banke imaju isti problem, zadovoljavanje tog kriterija i nekim domaćim bankama postaje sve teže.

Slično kao i u analizama drugih institucija, najviše kapitala za zadovoljavanje kapitalnih standarda Basel III nedostaje američkim bankama.

U popisu 29 banaka za koje se procjenjuje potrebno povećanje kapitala nalaze se i dvije banke koje su prisutne na domaćem tržištu – Societe Generale, u čijem je vlasništvu Splitska banka, i Unicredit grupa koja je vlasnik Zagrebačke banke. Te dvije nalaze se u najnižem rangu, odnosno njima je prema procjenama potreban jedan posto kapitala kako bi zadovoljile kriterij stope adekvatnosti od devet posto, ali to je opet dosta s obzirom na situaciju u kojoj moraju izabrati način kako doći do novog kapitala.

Kod nas je pak počela primjena strožih pravila klasifikacije problematičnih plasmana i rezervacija banaka. Što će se primijeniti i hoće li HNB ići postupno na zadanu stopu adekvatnosti od devet posto, trebao bi donijeti novi Zakon o kreditnim institucijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije