brendiranje

''Zemljopisno porijeklo'' za izvoz virovitičke paprike

paprika (1)
Goran Kovacic/PIXSELL
03.09.2012.
u 16:00

S godišnjom proizvodnjom većom od 3000 tona sada zaštićena paprika donijet će veću sigurnost proizvođačima, ali i kupcima koji će znati da, kupujući virovitičku papriku, kupuju kvalitetu proizvedenu na tradicijski način

Kad su prije šest godina tadašnji župan Zvonimir Šimić i Zavod za marketing u poljoprivredi Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu potpisali ugovor o izradi studije Zaštite virovitičke paprike s oznakom zemljopisnog porijekla, nitko nije očekivao da će se taj administrativni postupak odužiti toliko godina. Studiju su stručnjaci izradili vrlo brzo, ali je državna administracija cijeli postupak odužila sve do prošlog tjedna kad je Ministarstvo poljoprivrede Virovitičko-podravskoj županiji izdalo rješenje po kojemu su zaštitu zemljopisnog porijekla dobile tri vrste: paradajz-paprika, roga i babura.

Sigurnost proizvođačima

Ove vrste paprike proizvode se na području Podravine i dijela Slavonije više od 60 godina, a po izrazitoj kvaliteti brendirana virovitička paprika poznata je i na tržištima izvan Hrvatske. S godišnjom proizvodnjom većom od 3000 tona sada zaštićena paprika donijet će veću sigurnost proizvođačima, ali i kupcima koji će znati da, kupujući virovitičku papriku, kupuju kvalitetu proizvedenu na tradicijski način. Ukupni troškovi studije i procedure stajali su državu i županiju oko 100.000 kuna.

Pohvale ministra

– Paprika s ovog područja sada se izvozi u Sloveniju, a imamo puno upita za izvoz i u druge europske zemlje. Kad uđemo u EU, mnogi papiri više neće biti potrebni. Imamo brendiranu robu s kojom nam se otvaraju brojne mogućnosti plasmana jer europski kupci trebaju kvalitetnu papriku – kaže Miroslav Filipović, predsjednik Udruge hrvatskih povrćara.

Povrtlare je za izvrstan posao pohvalio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina: – Kao pojedinci nećete uspjeti, udružujte se!

Komentara 1

CI
cicibela
15:37 04.09.2012.

Požurite dok vas MONSANTO ne uvjeri kako su GMO paprike puno zdravije od prirodnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije